Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Христова описа в книга живота на художника Вадим Лазаркевич

Снимка: ciela.com

Зорница Христова написа биография за художника Вадим Лазаркевич, предназначена за деца - "Нарисува за децата - Вадим Лазаркевич". 

Вадим Вадимович Лазаркевич е руски илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Утвърждава се сред най-популярните за времето си художници на детски книги в страната. Роден е в семейството на артилерийския поручик Вадим Константинович и Екатерина Петровна, музикантка по образование.

"Той пристига като част от руската белогвардейска емиграция, той е от такова семейство - баща му е офицер в руската императорска армия", каза в предаването "Закуска на тревата" Зорница Христова.

Вадим Вадимович Лазаркевич е имал добри отношения с българските писатели. Работил е с Ран Босилек в списание "Детска радост" и издателство "Хемус".

"Той има много трайни отношения с половината от авторите в българските читанки, което е много интересно, защото колкото е лично маргинализиран, колкото няма нищо писано за него, толкова писателите обичат да работят с него, очевидно го търсят".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56

В Плевен започва поредното издание на Есенен джаз фест

В Плевен откриват осмото издание на Есенен джаз фест. Предстоящото издание ще бъде съпътствано от детска зона и арт работилници. Откриването е тази вечер от 20:30 часа в парка на Регионалния исторически музей. Организатори са Община Плевен, които са включили в тазгодишното издание до 14 септември изпълнения с музикални предизвикателства...

публикувано на 12.09.24 в 08:25
Венцислав Благоев

Днес е заключителният концерт на третото издание - "Импровизирай безкрай" при НДК

"На концерта участват и двама от музикантите на БНР, това са концерт-майсторът Наско Миладинов, пианист на Биг бенда и аз, който също съм от Биг бенда, така че радиото отново подкрепя българския джаз, красивата музика и младите хора, каза за "Хоризонт" тромпетистът Венцислав Благоев по повод третото издание на "Импровизирай безкрай" сцена за млади..

публикувано на 10.09.24 в 14:04
Народен театър

Започва новият сезон в Народния театър, до декември се очакват 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:15
Tanzmesse

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф.  " За нас беше ненормално България да не присъства 30 години.  Нашата делегация беше от петима човека и  първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение. Петимата артисти работят в..

публикувано на 09.09.24 в 10:19
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50