Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани и активисти на ДБ сезираха евроинституции за случая с художествената галерия във Велико Търново

Художествената галерия във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Граждани и активисти на „Демократична България“ сезираха европейските институции за ремонта на художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. По проект с европейско финансиране се подменят оригиналните дървени дограми с пластмасови.

Сигналът е изпратен до Юлия Херцог – ръководител на управляващия орган по проекта в румънския град Калафат, до председателя и членовете на Комисията по култура към Европейския парламент.

Община Велико Търново е направила задание за близо 1,2 милиона лева от програмата за трансгранично сътрудничество, според което автентичната дървена дограма на художествената галерия се подменя с пластмасова, чиято пазарна стойност, според авторите на сигнала, е около три пъти по-ниска от предвиденото по проекта.

Има и петиция, подкрепена от над 1100 граждани. В писмото се посочва още и че злоупотребата с европейски средства, и използването им по начин, който би навредил на автентичния облик на Велико Търново, руши имиджа на Европейския съюз в България.

Темата беше обект и на парламентарен контрол този месец. Министърът на културата Боил Банов определи като „отвратително“ поставянето на ПВЦ дограма на галерията, но подчерта, че сградата не е паметник на културата и това не му позволява да предприеме действия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Недоволство и петиция след ремонт на художествена галерия във Велико Търново

Ремонтът на най-голямата художествена галерия във Велико Търново предизвика обществено недоволство и петиция, с която се настоява да се спре поставянето на пластмасова дограма на емблематичната за града сграда по проект за енергийна ефективност . В..

публикувано на 18.12.20 в 09:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен..

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата...

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен..

публикувано на 21.08.24 в 18:32

Служител на ДГС - Сандански е задържан, докато поливал нивата си с канабис

Служител на Държавното горско стопанство в Сандански е задържан в ареста за 72 часа, след като беше заловен от полицията да полива нивата си с канабис. Прокуратурата започна разследване по случая.  40- годишният стражар от горското стопанство в..

публикувано на 21.08.24 в 18:22
Прага 1968

Словакия си спомня за потъпкването на Пражката пролет

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви по повод 56-ата годишнина от окупацията на Чехословакия от силите на Варшавския договор - Пражката пролет от 1968-ма година - че ще се направи всичко възможно в страната повече никога да няма "чужди танкове и..

публикувано на 21.08.24 в 17:54