Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с двама щангисти в Токио и с пълен отбор при мъжете на европейското

Снимка: БТА

Щангистите от мъжкия национален отбор тренират на високопланинската база Белмекен. Този спорт пострада сериозно от пандемията, като в началото на миналата година бяха организирани само два квалификационни турнира за олимпийските игри в Токио. Но нямаше европейско първенство, което засега е насрочено за месец април.


„В момента половината отбор е на Белмекен. Другата половина е на друго място. Разделени са юноши и жени, мъжете са отделно. Тук има само 8 подиума, не мога да вместя отбора на тези 8 подиума. Качихме се на високопланинската база вчера, нямаше никакъв проблем. Пътят е разчистен. Снощи пак валя. Натрупа може би повече от 20 сантиметра. Дойде снегорин, разчисти паркинга, пътят е проходим. Няма проблем.  На първо четене се готвим за европейското първенство, което е последна квалификация за олимпийските игри. То ще е в Москва от 3 до 11 април. Не сме притеснени, добре се движим в точките за квотите. Смятаме да участваме с пълен отбор при мъжете, което не се е случвало от доста време и се надявам на едно добро класиране. Ще заминем с 10 състезатели, всички ще се борят от първо до 6 място. При жените ще участваме с 4 или 5 състезателки. По мое виждане две от тях ще са в медалите“, сподели за БНР треньорът на националите Иван Иванов.

„Състоянието на момичетата и момчетата е добро. Не сме спирали подготовка. За щастие всички направени тестове за коронасирус са отрицателни. Нямаме положителни. На олимпийските игри ще имаме два състезатели. Опитаха се миналата година да променят квалификационната схема, но не се получи. От четирима състезатели  - Стилиян Грозев, Божидар Андреев, Юндер Бейтула и Христо Христов, трябва да изберем двама. Ще видим какви ще са заявките, кои държави са подадени в категориите и след това ще търсим най-оптималния вариант. И в условията на пандемия постоянно сме посещавани от допинг ченгета. От МОК потвърдиха, че вдигането на тежести остава в програмата на Игрите в Париж през 2024 година, но след това оставането им в олимпийската програма най-вероятно ще бъде проблем“, допълни още олимпийският шампион.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лудогорец с първа точка в Лига Европа, пропусна дузпа в Пилзен

Лудогорец спечели първата си точка в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, след като направи 0:0 при гостуването си на чешкия Виктория Пилзен. Двубоят на "Стадион места Пилзне" бе много равностоен, но най-добрият шанс за гол за бе за българския тим, който пропусна дузпа в 52-рата минута, когато капитанът Якуб Пьотровски стреля слабо и..

публикувано на 04.10.24 в 00:00

Резултати от Лига Европа и Лига на Конференциите (ОБНОВЕНА)

Резултати от днешната програма на Лига Европа и Лига на Конференциите: Мачове от втория кръг в Лига Европа: Ференцварош (Унгария) - Тотнъм (Англия) - 1:2 Хофенхайм (Германия) - Динамо Киев (Украйна) - 2:0  Лацио (Италия) - Ница (Франция) - 4:1  Макаби Тел Авив (Израел) - Мидтиланд (Дания) - 0:2 Олимпиакос (Гърция) - Спортинг Брага (Португалия) -..

публикувано на 03.10.24 в 21:57

Загорчич обяви група от 20 души за домакинството на Черно море

Треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за домакинството на Черно море. В нея след лечение на лека контузия се завръща Кристиян Стоянов. Ертан Томбак и Владимир Николов продължават да имат травми. Мачът на стадион "Александър Шаламанов" от 11-ия кръг на елитното ни футболно първенство е в петък, 4 октомври, от..

публикувано на 03.10.24 в 21:16

Клубове, състезатели и родители протестираха срещу ръководството на водната топка

Очаква се министърът  да се срещне и с досегашния председател на федерацията Дарий Дановски. Той предварително изрази отношение към днешния протест, че с него въвличат децата в защита на частни интереси. 

публикувано на 03.10.24 в 18:07
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева: Решението ми да напусна България не е свързано с гимнастиката

"Доста е трудно решение, но то по принцип няма нищо общо с федерацията по художествена гимнастика. Има друга причина - по семейни обстоятелства се местим.  Истината е, че ще се състезавам за Армения. Трябваше ни вариант, в който да можем да живеем в Русия и го намерихме – ще живея и тренирам в Русия, но ще представям Армения. Решението ми не е..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Виктория (Пилзен) - Лудогорец пряко по програма "Хоризонт"

Отборът на Лудогорец гостува тази вечер на чешкия Виктория в Пилзен в мач от футболния турнир Лига Европа. Срещата е от втория кръг на основната фаза, на втория по сила турнир на континента и ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 22 часа. "Орлите" загубиха в Разград с 0:2 от Славия (Прага) в първия двубой, след което..

публикувано на 03.10.24 в 06:22
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Тук сме, за да победим

Старши треньорът на Лудогорец – Игор Йовичевич, даде пресконференция преди двубоя срещу Виктория в Пилзен, в мач от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.  Хърватинът демонстрира оптимизъм, като смята, че разградчани са готови за победа. „Първите ми впечатления от организацията в клуба са много добри. Тя е на много високо европейско..

публикувано на 03.10.24 в 05:51