Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения на Аун Сан Су Чжи

Китай блокира становище на Съвета за сигурност на ООН за Мианма

| обновено на 03.02.21 в 13:40
Демонстрант държи снимка на Аун Сан Су Чжи в Банкок.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Мианма повдигна обвинения срещу отстранената лидерка Аун Сан Су Чжи в нелегален внос на комуникационно оборудване, тя ще бъде задържана до 15 февруари за разследвания, предаде Ройтерс.

Искането на полицията до съда относно 75-годишната нобелова лауреатка уточнява, че в дома ѝ в столицата Найпидо са открити радиостанции тип уоки токи. Според органите на реда устройствата са внесени нелегално и използвани без разрешение.

Документът с искането за арест на Су Чжи е с цел „разпит на свидетели, изискване на доказателства и разпит на обвиняемия“.

По-рано днес Китай блокира становище на Съвета за сигурност на ООН, което осъжда военния преврат в Мианма. Военните поеха властта в югоизточната азиатска страна в понеделник, след като арестуваха политическия лидер на страната Аун Сан Су Чжи и стотици депутати.

Лидерите на пуча след това сформираха върховен съвет, който ще бъде над правителството. В най-големия град Янгон обаче се увеличават сигналите за съпротива и гражданско неподчинение.

Съветът за сигурност на ООН се срещна във вторник, но не успя да приеме общо становище, тъй като Китай не го подкрепи. Г-7 от своя страна осъди военния преврат в Мианма, а Държавният департамент на САЩ определи случилото в Мианма се като държавен преврат. 

Международният валутен фонд е превел 350 млн. долара на Мианма миналата седмица като спешна помощ на фона на коронакризата, предаде междувременно Ройтерс.

„Следим внимателно развитието. Дълбоко сме обезпокоени от влиянието на събитията върху икономиката и народа на Мианма“, посочи говорител на МВФ в изявление за Ройтерс.

САЩ са основен участник в Международния валутен фонд, който предостави на Мианма 700 млн. долара извънредно финансиране заради коронакризата през последните седем месеца, включително транша от миналата седмица.   

Медици в болница в Янгон - червените панделки символизират съпротивата срещу военния преврат. 3 февруари 2021 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Военни в Янгон, Мианма, 2 февруари 2021 г.

Мианма прекрати работата на летището в Янгон до края на май

Мианмар затвори днес международното си летище в Янгон, предаде Ройтерс. Това се случва след като вчера армията пое властта в страната. Мениджърът на летището потвърди пред Ройтерс, че летището е затворено. По-рано „Мианма таймс“ съобщи,..

обновено на 02.02.21 в 13:31

Армията поема властта в Мианма за една година

Военните на Мианма поеха контрола над страната, след като в ранните часове задържаха фактическия лидер Аун Сан Су Чжи и други политици. Военна телевизия съобщи, че е обявено извънредно положение за една година, а властта е предадена в ръцете на..

обновено на 01.02.21 в 12:17

Лидерът на управляващата партия в Мианма е задържана от въоръжените сили

Водачът на управляващата партия в Мианма "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чжи е задържана от въоръжените сили на страната, съобщи говорител на партията, цитиран от Ройтерс. По неговите думи освен нея са били задържани..

обновено на 01.02.21 в 07:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40