Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Испания: Сравнението на Лавров за Навални е "отвратително"

Аранча Гонсалес Лая
Снимка: @AranchaGlezLaya

В Испания " няма политически затворници, има политици затворници " - това каза испанският министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая в отговор на руския си колега Сергей Лавров, който сравни ситуацията на опозиционера Алексей Навални с тази на каталунските лидери за независимост. 

В изявление пред Националното радио на Испания Гонсалес Лая пожела на Навални "да може да води спокойно кампанията си така, както лидерите за независимост в Испания, които излежават присъдите си". В Испания "всички граждани имат гарантирани права и свободи", увери външният министър и окачестви сравнението с Русия е "отвратително".

В петък върховният представител на Европейския съюз за външните работи Жозеп Борел призова Алексей Навални да бъде освободен и поиска безпристрастно разследване на неговото отравяне на срещата си със Сергей Лавров. Заради факта, че Борел е испанец, Лавров сравни ситуацията на Навални с тази на каталунските лидери за независимост в Испания, които според него "са в затвора за организиране на референдум - решение, което испанското правосъдие не е отменило, въпреки че съдилищата в Германия и Белгия са се произнесли срещу него". 

Според Лавров Испания е защитила своята съдебна система и сега Русия иска същата реципрочност от Запада. От своя страна Аранча Гонсалес Лая уточни, че Испания е една от 23-те пълни демокрации в света, докато Русия е класирана на 126-о място от 167 държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия експулсира дипломати, участвали в демонстрация в защита на Навални

Русия експулсира германски, шведски и полски дипломат заради участието им в неразрешените от властите протести в подкрепа на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални. По-рано случаят „Навални“ беше обсъден на среща между руския министър на..

обновено на 05.02.21 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 28 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: БОТЕВГРАД 4 на честота 89.2 MHz, ДЕВИН 4 на честота 88 MHz, ЕЛЕНА 4 на честота 91.3 MHz, излъчващи програма "Хоризонт"; БОТЕВГРАД 5 на..

публикувано на 28.10.24 в 06:00

Планова профилактика на предаватели

На 28 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни БОТЕВГРАД 4 на честота 89.2 MHz, ДЕВИН 4 на честота 88 MHz, ЕЛЕНА 4 на честота 91.3 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са..

публикувано на 28.10.24 в 06:00

При обработени 14% СИК протоколи: 8 формации в 51-ото НС

Осем политически партии и коалиции ще влязат в 51-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 14% от секционните избирателни протоколи. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 28.10.24 в 00:32

Започна предаването на протоколите от СИК-овете в Добричко

Започна предаването на протоколите от изборния ден на Секционните избирателни комисии в област Добрич. Избирателната активност в областта е от 32,18%, малко по-висока в сравнение с изборите на 9 юни, когато е била 28,14 на сто. Най-висока е..

публикувано на 28.10.24 в 00:20
Снимката е илюстративна.

Арести след трагедия в болница в Северен Кипър

Скандал със 7 бебета в болница, едно от които почина, разтърси Северен Кипър в неделя, след като здравните власти направиха официални изявления за случилата се трагедия повече от ден по-рано. Води се полицейско разследване, арестувани са 5 души...

публикувано на 28.10.24 в 00:16
Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: ДПС - Ново начало има солиден купен вот

От това, което видях в екзитполовете, ДПС - Ново начало има солиден купен вот . Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).  "Когато се говори за купен вот, трябва да се проследят резултатите в рисковите секции,..

публикувано на 28.10.24 в 00:07

Има проблеми с видеоизлъчването от 11 секции във Врачанско

Има проблеми с видеоизлъчването от 11 секции в област Враца, това установи репортерска проверка на БНР. Няма възможност да бъде наблюдавано преброяването на резултатите и оформяне на секционните протоколи на 4 комисии в община Враца, 3 в Мездра и..

публикувано на 27.10.24 в 23:47