Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Около 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid-19 в училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 20 и 25 на сто от родителите на ученици са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за Covid-19 с бързи антигенни тестове, показват данни на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Проучването на нагласите сред майките и бащите по темата започна в края на миналата седмица чрез анкети, резултатите от които предстои да бъдат обобщени. Заради неяснотите около идеята за евентуално тестване на учениците, родители подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. 

93% от родителите на децата в 6-то основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил са се обявили против децата им да бъдат тествани, съобщи Здравка Тасева - директор на учебното заведение, което има три бази в града. Най-силна е съпротивата срещу тестовете в базата в ромския квартал "Изток": 

"В базата в квартал "Изток" няма нито един родител, който желае. Хората са изплашени от някакви клипове, които се разпространявали из мрежите. Щели да им бъркат в мозъците и са категорични, че ако го направим, няма да си дадат децата в училище".

Ася Митова, която е майка на второкласник в София, е попълнила анкетата, отказвайки категорично синът ѝ да бъде тестван: 

"Това са прави, здрави деца, нямащи абсолютно никакви симптоми. Смятам, че е редно все пак да опазим и тяхното психично здраве".

Мария Ангелова - майка на първокласник, петокласник и на третокласничка, е дала съгласие за тестване на децата ѝ: 

"Едно евентуално тестване на учениците ще даде по-голямо успокоение затова в каква среда прекарват ежедневно времето си децата".

А заради неяснотите около евентуалното тестване, родители вече подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. Антонина Кенова от Фейсбук групата за родители и учители за качествена и иновативна образователна система: 

"Защо се прави? До какво ще доведе? Защо не се тестват децата за антитела? Кой точно ще вземе пробата? Обучен ли е? И съм убедена, че ако посланията на министерството са ясни и точни, тогава много по-голяма част от родителите биха се съгласили на такова тестване, но ние в момента нямаме почти никаква информация". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Масовото тестване на учениците - решение или проблем

„ Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения . Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично“. Коментарът направи пред БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен..

публикувано на 09.02.21 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в..

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард..

публикувано на 12.09.24 в 17:39