Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха промените в Закона за концесиите

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за концесиите, чиято основна цел е синхронизация с европейското законодателство. Отпадна спорният текст за концесия в сферата на отбраната и сигурността, от който и управляващи и опозиция изразиха притеснения. 

Промените, внесени от Министерския съвет, предвиждат електронно фактуриране при обществените поръчки и пълно съответствие с изискванията на европейските директиви.

Текстовете за концесиите в областите "отбрана" и "сигурност" предвиждаха те да се възлагат за доставка на оборудване за военни цели, предназначено за ползване като оръжие. Още при първото четене на закона обаче депутатите от БСП се обявиха „против“, с мотива, че предложенията за концесии в сферата на отбраната са неясни и смущаващи, а от ГЕРБ прецениха, че са и неприложими. Управляващите се съгласиха с опозицията и поправката беше оттеглена.

Депутатът Павел Шопов поиска целият законопроект да бъде оттеглен, защото има сериозни предпоставки за корупция:

"Във всички случаи законът, който обсъждаме с това заглавие, е в топ 5 на най-противоконституционните, престъпни, лоши и грабителски закони. Концесиите са колониален инструмент за ограбването на България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уволниха директора на Смолянския театър Румен Бечев

Директорът на Смолянския драматичен театър Румен Бечев е освободен от длъжност, потвърдиха за БНР от Министерството на културата. Той е вторият директор на театър в страната, който служебният министър Найден Тодоров уволни тази седмица. В понеделник това се случи с директора на Разградския театър Левон Манукян.  Срещу схемите за..

публикувано на 04.10.24 в 17:00

След седмица обявяват лауреата на Нобеловата награда за мир

Точно след седмица, на 11 октомври, ще бъде обявен лауреатът на Нобеловата награда за мир, припомнят Асошиейтед прес и Франс прес.  Това ще стане в момент, в който в света бушуват над 50 конфликта, най-големите от които са този в Украйна и този в Газа, разпрострял се и в Ливан и въвлякъл и Иран.  Тази година номинираните са 286, но имената им се пазят в..

публикувано на 04.10.24 в 16:55

Д-р Наташа Янева: 50% за диабет тип 1 при децата е генетична предразположеност

Лекари от клиниката по детска ендокринолигия "Проф. Иван Митев" в сътрудничество с лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще проведат скрининг - ранна диагностика, на диабет тип 1 при деца, от новородени до 18-годишна възраст, които имат роднина по първа линия с това заболяване. "Проблемът е сериозен в България. Такъв скрининг за захарен..

публикувано на 04.10.24 в 16:55
Служебният министър Найден Тодоров

Срещу схемите за източване на бюджета: Културният министър с програма за реформи в 10 стъпки

Служебният министър на културата Найден Тодоров оповести програма за реформи в 10 стъпки, за да се спрат схемите за източване на бюджета. Той предлага единна система, която да следи продажбите на билети и разходването на държавни пари в културните институти. Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград Министърът..

публикувано на 04.10.24 в 16:41
Юмер Хатиб, инж. Невхис Мустафа и Айваз Чакър

Заплахи срещу общинското ръководство на Дулово

Заплахи срещу общинското ръководство на Дулово водят до напрежение в работата на местните власти.  За това сигнализираха кметът на Общината инж. Невхис Мустафа, един от заместник - кметовете и секретарят на брифинг в Силистра. Опитите за всяване на страх стартират още преди месец с непристойна публикация в интернет сайт, в която лично е..

публикувано на 04.10.24 в 16:39

Страните от ЕС подкрепиха предложението на ЕК за мита върху вноса на електрически коли от Китай

Страните-членки на ЕС подкрепиха предложението на Европейската комисия за налагане на окончателни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства от Китай, задвижвани с акумулаторна батерия. Това е още една стъпка към приключването на антисубсидийното разследване на ЕК, изтъкват от Брюксел. Регламентът за изпълнение на..

публикувано на 04.10.24 в 16:33
Илиян Василев

Илиян Василев: Проблемът е, че нямаме план как да си пренастроим енергетиката

Проблемът е, че нямаме план как да си пренастроим енергетиката. Това заяви пред БНР енергийният експерт Илиян Василев.  "Пропуснахме десет години, в които можехме да заявим позиции, както и възможността да подготвим самата си енергетика за времето след момента, в който всеки прави това, което реши. Имаме сблъсък на лобита.  Но въглищното очевидно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30