Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният протокол включва ваксиниране на състава на СИК

ЦИК: Подадени са документи на 26 партии и 8 коалиции, но броят не е окончателен

За подвижните избирателни секции и за секциите в чужбина са необходими трима членове

Таня Цанева
Снимка: БГНЕС, архив

"Към момента има подадени документи на 26 партии и 8 коалиции, но дежурни членове на ЦИК приемат документи на кандидати за регистрация, които пристигнаха малко преди 17 часа". Това съобщи Таня Цанева - говорител на ЦИК, като уточни, че все още не може да се посочи окончателният брой на политическите формации, които ще участват на парламентарните избори на 4 април. Днес в 17 часа изтече крайният срок за подаване на заявленията за регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящия вот.

По думите на Цанева от Централната избирателна комисия вече са дали своите забележки по проекта на протокола, изготвен от Министерството на здравеопазването:

"Когато го получим, надявам се в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии".

ЦИК изтегля сроковете на консултациите за състава на СИК с една седмица, а назначаването на членовете на СИК да приключи към 1-ви март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Това обясни тя и подчерта, че здравният протокол включва ваксиниране на състава на секционните избирателни комисии.

Говорителката на ЦИК посочи, че за СИК са необходими минимум 5-има членове, а за подвижните избирателни секции и за секциите в чужбина са необходими трима членове.

В предаването "Нещо повече" Таня Цанева коментира и подготовката за машинно гласуване на изборите:

"Имахме днес среща с представители на администрацията на МС, за да уточним условията по наемане на склада, в който да се съхраняват машините. По отношение на доставката, изпълнителят се справя много добре".

Цанева не очаква актуализация на изборния бюджет, но посочи, че има едно перо - медийни пакети, което е неизвестно, защото не е ясна бройката на партии и коалиции, които не получават субсидии, ще се регистрират в ЦИК и ще имат право на т.нар. медийни пакети, които са 40 хил. лева за партия и 5 хил. лева за независим кандидат.

Интервюто на Диана Янкулова с Таня Цанева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЦИК прие условията и реда за провеждане на кампанията

Централната избирателна комисия прие условията и реда за провеждането на предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот. Тя се открива на 5 март и ще приключи в 24:00 часа на 2 април, като ще се води на български език. Доставчиците на..

публикувано на 17.02.21 в 10:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм"...

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици..

публикувано на 19.09.24 в 19:22