Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Олег Гочев: Учебният процес силно се затруднява от дистанционната форма на обучение

Олег Гочев
Снимка: Ани Костова

"Учебният процес силно се затруднява от дистанционната форма на обучение", каза за БНР проф. Олег Гочев. Той е роден в София и е професор по живопис и композиция в катедра „Стенопис“ в Националната художествена академия от 2002 г. и доктор по стенопис от 2012 година.

В предаването "Нощен хоризонт" проф. Гочев коментира още затрудненията при дистанционното обучение:

„Постепенно започнахме да усещаме и аз като техен преподавател и те (студентите - бел. на ред.), че силно се затруднява учебният и творческият процес“.

"Дистанционното обучение по някакъв начин спомага преподавателите да работят повече и да откриват нови неща", подчерта преподавателят. Според него студентите няма да бъдат добре подготвени, както, ако обучението беше нормално.

„Ние нямаме задочно обучение, тъй като сме висше учебно заведение по изкуства, при нас всичко трябва да се прави практически, фактически, физически, материално. Тези гигантски дупки, които се отвориха на самоподготовка, човек не е толкова концентриран, амбициран, не е в конкурентна среда“.

По думите на проф. Гочев "да създаваш, да твориш е най-хубавото нещо на света":

Човек се докосва до Бог, това е единственият начин, по който човек се чувства Бог и аз не знам дали има нещо по-велико от това - от нищо да създадеш нещо и това нещо да остане, да има смисъл, да има послание, да бъде красиво, привлекателно“.

Той е единственият български художник, реализирал монументална фасадна творба в града на стенописа - Мексико сити - големият почти 100 квадратни метра стенопис „Мартеница за Мексико“ (2001 г.), осъществил е колективен стенопис „Човекът и науката“ и в Питсбъргския университет в Брадфорд, (Пенсилвания), САЩ (2011 г.). През 2009 г. е издадена неговата книга „Стенописта - проблеми и предизвикателства“ - обемно изследване, посветено на преподаването и изучаването на това хилядолетно изкуство, както и съвременното му състояние в световната култура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел. Така го характеризират познаващите го от Северозапада и не само там. Роден на 18 февруари 1968 г. в Разград, където и живее до момента. Завършва българска филология във ВТУ " Свети Свети Кирил и Методий" и специализира Библиотекознание в НБУ, София Настоящата книга не е първа на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45
Татяна Робева, Нели Трошева и БХК

Улица в София беше кръстена на диригента Георги Робев

В Деня на София на столичната карта се появи улица, която от 17 септември 2024 г. нататък ще носи името на забележителния български хоров диригент и педагог - проф. Георги Робев. Мястото е в квартал "Дружба", в близост до Дома на културата "Искър". Инициативата е на дъщерята на видния музикант - Татяна Робева, и на Българската хорова капела "Георги..

публикувано на 18.09.24 в 17:50

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:54

Радиооркестърът отбелязва с концерт Деня на независимостта на България

На 18 септември в Софийската национална опера и балет от 19:00 ч. ще се състои празничен концерт в чест на Деня на независимостта на България. Поканата за него е от Българското национално радио и сдружение „Реформ Юнион Клуб“, които отбелязват празника за втора поредна година, а на сцената ще бъде Радиооркестърът със своя главен диригент Константин..

публикувано на 18.09.24 в 15:27

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара , известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб" , в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас , създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов .   Албумът..

публикувано на 18.09.24 в 14:30

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40