Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Борислав Игнатов: Много от процедурите в Столичната община прикриват схемаджийство

Налице са маневри на обиграни администратори и измушване от отговорност, смята той по казуса със загиналото от токов удар 16-годишно момче

Борислав Игнатов
Снимка: Ани Петрова

Системата на Столичната община не работи и не е ефективна. Това мнение изрази пред БНР архитект Борислав Игнатов, замeстник-председател на Столичния общински съвет от „Демократична България – Обединение“.

„Това е някакво чудо на чудесата с огромен щат, което не може да свърши елементарни задачи. Системата е келява, лоша е, неработеща“, заяви Игнатов в предаването „Преди всички“. Много от процедурите са тенденциозно неработещи, за да прикриват схемаджийство, необходими са сериозно изриване на тази система и огромни реформи, добави той. 

Борислав Игнатов анализира случая със смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар на централен столичен булевард. 

„Още по-грозна е реакцията на различните т.нар. отговорни фактори. Сякаш не става дума за смърт на дете, а кой как да се измуши от някаква отговорност“. 

Снимка: БГНЕС

Виждаме паническо бягство от отговорност, размиване, търсене на бележки и неща в миналото, само и само да се отклони вниманието на обществото от главните виновници“, смята Игнатов, който вижда виновните в лицето на управлението на партия ГЕРБ от последните над 10 години и на кмета Йорданка Фандъкова, която по думите му не е направила нищо „да се въведе прозрачност, яснота и ред в този град“.

Игнатов описа „до болка познати отвратителни схеми, които се движат от дребни павилиончета, които правят доста големи обороти, до огромни катастрофи от архитектурна и градоустройствена гледна точка като пропадналото метро, течовете в подлезите“. 

Според Игнатов са налице „маневри на обиграни администратори, които представят пред обществото изкривени и неверни факти“. Оставката на архитекта на район „Триадица“ Иван Шишков Борислав Игнатов смята за „уговорена маневра“, а мотивът – за неясен. 

„Той по този начин негласно, с някакво замитане прехвърля в общественото съзнание някаква вина, несъществуваща, към района и отново отклонява вниманието, че проблемите са в централната община“, коментира той. 

В правно-архитектурния свят е невъзможно преместваем обект да е вписан като непреместваем, категоричен е Борислав Игнатов, визирайки вписването на павилион в кадастралната карта. „Все едно да си впишете автомобила, който е паркиран на улицата, като недвижим имот или къща на колела“. 

За този павилион най-важното е да се чуят две мнения и тези хора да бъдат накарани да говорят, подчерта арх. Игнатов – това са собственикът на павилиона и собственикът на имота - болницата.

Снимка: БГНЕС

„Да пуснат кабел през основен булевард в столицата, през шахта за комуникации, за слаботокови кабели, да пуснат кабел 220 волта и той да върви по метален парапет и то по ремонтирания булевард. Тези свински опашки и пластмасови гофрирани тръби – те не могат да издържат на атмосферни условия повече от 1-2 години. Всичко това, което е направено и, разбира се, спящият инспекторат, спящата полиция, всичко това води до високи протекции, съмнения за нещо, което там не бива да се пипа“. 

Арх. Игнатов вижда изход в „тотална реформа на устройството на Столичната община“, общинският съвет да избира кметовете на райони, за да може по всяко време на ги държи отговорни.

Борислав Игнатов е бивш председател на УС на Камарата на архитектите, член е на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ"...

публикувано на 18.07.24 в 09:03
Джей Ди Ванс

Кандидатът на Тръмп за вицепрезидент обеща подкрепа за "работещите хора"

В третия ден от Националната конвенция на Републиканците сенаторът от щата Охайо Джей Ди Ванс официално прие номинацията за кандидат - вицепрезидент на Доналд Тръмп. Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент В речта си, определяна от някои медии като "динамична", 39-годишният сенатор Джей Ди Ванс разказа за своето семейство,..

публикувано на 18.07.24 в 08:39

В Италия: Жители на Валдобиадене тичат с кмета си, за да му помогнат да отслабне

В селище от италианската област Венето жители помагат на своя кмет да свали наднорменото си тегло. Под заглавие "Селище тича, за да отслабне кметът", информационната агенция ANSA, представя жителите на Валдобиадене съпричастни със своя кмет – 47-годишния Лучано Фрегонезе. Преизбран за трети път на този пост от 2010 година насам, когато тежал..

публикувано на 18.07.24 в 08:33
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без компромиси няма да се спасим от предсрочни избори октомври и февруари

Техническото, експертното, програмното правителство означават, че има политическа криза и липса на доверие между партиите. Стандартните решения се провалят 7 пъти за 3 години . Това мнение изрази в интервю за БНР политологът проф. Светослав Малинов. Рано или късно ще трябва да се намери компромис за надпартиен кабинет на този етап,..

публикувано на 18.07.24 в 08:27

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше близо 25 екипа на Пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно , за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за..

публикувано на 18.07.24 в 07:58