Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Надявам се на вето на промените в Закона за филмовата индустрия

Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

"Искрено се надявам, че ще бъдем чути от президента и той ще наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия". Това каза пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, във връзка с подписка на 272 филмови дейци, внесена в президентската институция, с искане този закон да бъде спрян. 

Тя подчерта, че през тези промени в закона се налага подмяна на изкуството с комерсиализация.

По думите ѝ депутатите трябва да се замислят, след като толкова много хора от бранша адресират несъгласието си и не приемат изменението в закона, да вземат предвид тези искания и да отложат приемането на закона за следващото Народно събрание:

"Да бъде разделен на Закон за българското кино и Закон за аудио-визуалните произведения".

Интервюто на Людмила Железова с Диана Андреева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 140 млн. лева повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда...

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец не спират с протестите и пътните блокади. Казват, че..

публикувано на 14.09.24 в 07:47
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Поредна среднощна атака с дронове срещу Одеска област

Тази нощ украинският град Одеса и Одеска област отново са били атакувани с дронове. Сирените в  черноморския град бяха задействани малко преди 1:00 часа. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че навлизането на украинските сили в Курска област е забавило напредъка на руските военни в Източна Украйна. Местните власти в..

публикувано на 14.09.24 в 07:39

Тридневен траур във Въоръжените сили за загиналите пилоти в "Граф Игнатиев"

Във Въоръжените сили е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.  Двамата пилоти загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. Самолетът им се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Празничното авиошоу беше отменено. Днешният 14..

публикувано на 14.09.24 в 07:15

Близо 560 хиляди деца са ваксинирани срещу полиомиелит в Газа

Близо 560 хиляди деца под десет години са били ваксинирани срещу полиомиелит по време на първия кръг от извънредната имунизационна кампания в Ивицата Газа, съобщи Световната здравна организация.  12-дневната кампания е осигурила достъп на 558 963 деца до новата орална ваксина срещу единия от причинителите на заболяването - полиовирус тип 2. Здравните и..

публикувано на 14.09.24 в 05:15
Джо Байдън и Киър Стармър в Белия дом

Джо Байдън и Киър Стармър не излязоха с решение за използването на ракети с голям обсег от Украйна

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър проведоха среща в Белия дом на фона на засилващ се натиск както от Украйна, така и от Русия относно потенциалното използване на ракети с голям обсег на действие във войната. Очакванията обаче за някакво конкретно решение по въпроса не се оправдаха.  Срещата протече под сянката на..

публикувано на 14.09.24 в 04:43

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50