Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати искат намаляване на акциза върху бирата на Острова

Затворен заради противоепидемичните мерки пъб в Лондон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания група депутати от Консервативната партия призоваха в бюджета, който ще бъде обявен следващата седмица, да залегне намаляване на акциза върху бирата, за да се помогне на пъбовете, които пострадаха тежко в резултат на локдауните.

Подписаното от 68 депутати писмо призовава министърът на финансите Риши Сунак да намали акциза върху бирата и това да залегне в бюджета, който той ще представи следващата седмица. Предупреждава се, че някои пъбове, голяма част от които смятани за „институции на социалното общуване“, могат да бъдат затворени без допълнителна помощ, а това ще има незабавен ефект и върху пивоварите. Асоциацията на британската бира и пъбовете вече призова за удължаване на облекчаването на данък добавена стойност за бизнеса, включващ и ресторантьорството.

Председателят на асоциацията Емма Маккларкин каза, че пъбовете са в ядрото на обществото и важна част от британскаа икономика с присъствието си във всички градове и села в цялата страна.

Благотворителната организация Alcohol Change UK обаче реагира с изявление, че цената за обществото от пиенетето далеч надхвърля  акциза върху алкохола. Нейният председател Ричард Пайпър, който се бори за намаляване на вредата от алкохола изтъкна, че броят на починалите от злоупотреба с алкохол през миналата година е бил най-високият, откакто се води статистика и намаляването на акциза върху бирата е грешен ход.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Затворен заради противоепидемичните мерки пъб в Лондон.

Бира за 331 млн. паунда изхвърлят във Великобритания

Около 50 милиона литра бира ще бъде изхвърлена в резултат на затварянето на пъбовете по време на локдауните във Великобритания. Асоциацията на британската бира и пъбовете нарече „сърцераздирателна“ загубата, която е еквивалент на 331 милиона паунда...

публикувано на 05.02.21 в 11:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на..

публикувано на 17.09.24 в 19:26