Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица страни въвеждат нови ограничения за справяне с Covid-19

Мъж с маска гледа мобилния си телефон в Рим.
Снимка: БТА

Нови ограничения за справяне с разпространението на Covid-19 въвеждат редица страни. В световен мащаб над 115 милиона и 700 хиляди са потвърдените случаи на коронавирус, а починалите са над два милиона и половина.

Германия удължава ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19 с три седмици - до 28 март. В някои от районите обаче с по-ниско разпространение на вируса мерките ще бъдат облекчени.

Предвижда се и възможност за  връщане към отменени ограничения, ако седмичният индекс на заразяване надхвърли 100 на 100 000 души население в три последователни дни.

Естония също от вчера затегна мерките. Забраняват се събитията на закрито, а културните и развлекателните центрове, които досега работеха с ограничения, ще затворят.

Междувременно Литва продължава предпазливо да разхлабва ограниченията, в резултат на намаляването на новите случаи.

През уикенда ще бъдат отворени музеите на открито, природните паркове, зоологическите градини и други дейности навън. Посетителите обаче ще бъдат ограничавани. Библиотеките и автошколите възобновят дейността си.

Чехия и Словакия ще получат допълнително по 100 000 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ от своите партньори в ЕС. Двете страни са сред най-засегнатите от пандемията в света. Чехия отправи молба за помощ към някои европейски държави заради препълнените си болници.

В същото време Япония въвежда правила за влизането на нейна територия на чужденци, пристигащи от някои европейски държави като Австрия, Белгия, Германия, Италия, Франция, както и от Бразилия, Нигерия и Обединените арабски емирства.

Пристигащите ще  трябва да прекарат три денонощия в специални карантинни центрове, а след това ще трябва да си направят  тест за коронавирус и при отрицателен резултат ще могат да си отидат у дома за още две седмици самоизолация.

Мерките влизат в сила от петък.

До 7 март в страната остава в сила забраната за издаване на визи за гражданите от всички страни и региони.

В момента в Япония се допускат само местни граждани и дългосрочно пребиваващи чужденци с разрешително за постоянен престой.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП погна търговци на лекарства по интернет

Комисията за защита на потребителите е установила търговци, продаващи по интернет лекарства, които трябва да се приемат само по лекарско предписание. Оттам съобщават още, че е в ход активна кампания за продажба на лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат онлайн. Санкцията за такова нарушение е до 50 000 лева. Вече са..

публикувано на 19.09.24 в 13:03

Постигнати са договорености за принципите на финансиране на висшето образование

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ информира, че са постигнати договорености за актуализиране на принципите за финансиране и заплащане на труда в системата на висшето образование. В момента тече договаряне на нови основни възнаграждения за длъжностите на академичния и неакадемичния състав в държавните висши училища.  В края на май..

публикувано на 19.09.24 в 12:52

Предложение: Капиталовата програма на общините да се намали с 37 млн. лв.

Проектът за изменения в капиталовата програма за общините в Бюджет 2024 година е внесен в Народното събрание, показа справка на БНР. С предложените промени общо проектите на общините достигат 2885, а размерът на инвестиционната програма надхвърля седем милиарда лева. Периодът на осъществяването ѝ е до 2026 година, Тази година..

публикувано на 19.09.24 в 12:42

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45