Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменят голяма част събитията на "Кукерландия" заради пандемията

Снимка: www.kukerlandia.com

Голяма част събитията, предвидени в програмата на Маскарадния фестивал "Кукерландия" в Ямбол, ще бъдат отменени, поради високата заболеваемост в региона.  Фестивалът ще се проведе от 12 до 14 март. 
От Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха на организаторите на фестивала общините Тунджа и Ямбол да отменят откриването и закриването на "Кукерландия", както и всички мероприятия на закрито, уточни Донка Желева от Регионалната здравна инспекция: 
"Не можем да го спрем изцяло, тъй като това е традиция".
Концертът на Теодосий Спасов и фотоизложбата "Кукерландия" ще се проведат в 13 села на община Тунджа. Местните кукерски групи могат да представят ритуалните игри, но само под формата на шествие: 
"Кукерите не бива да ходят по къщите на хората, да влизат в домовете им, както и да не се провеждат самите ритуали в центъра на населените места".
За спазването на мерките ще следят служители на Регионалната здравна инспекция и на Агенцията по безопасност на храните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опустошени сгради в град Газа.

50 души са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа

50 души са загинали при последните израелски въздушни удари в Ивицата Газа, предаде  Би Би Си. По-рано Ройтерс съобщи за 7 жертви в град Завайда в централната част на сектора. Агенцията отбелязва, че Израел, който не спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня, е обект на международно осъждане заради..

публикувано на 17.07.24 в 07:57

Интензивен трафик на граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам",  и на "Кулата". На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция  е интензивен на изход за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

публикувано на 17.07.24 в 07:55

Иран отхвърли твърдения за план за убийството на Тръмп

Иран окачестви обвиненията за заговор за убийството на Доналд Тръмп като " неоснователни и зловредни". По-рано Си Ен Ен съобщи за такава разузнавателна информация от американските служби. "От гледна точка на Ислямска република Иран Тръмп е престъпник, който трябва да бъде съден и наказан от съд, защото нареди убийството на генерал..

публикувано на 17.07.24 в 07:42

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и..

публикувано на 17.07.24 в 07:41

Още не е известно кой ще е следващият премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон прие във вторник оставката на премиера Габриел Атал и правителството. Още не е известно кой ще бъде следващият премиер на Франция след предсрочните избори, спечелени от левицата. Оставката на френския премиер Габриел Атал е официално приета след заседание на правителството - първото след предсрочните избори, на..

публикувано на 17.07.24 в 07:38

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на..

публикувано на 17.07.24 в 07:33
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски иска отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната

Украйна и още 50 страни обвиниха Русия в лицемерие, след като в Съвета за сигурност на ООН външния ѝ министър Сергей Лавров председателства среща, посветена на мултилатерализма. В Киев президентът Володимир Зеленски призова парламента да приеме закони за отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната си. Русия, която е ротационен..

публикувано на 17.07.24 в 07:30