Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония отбелязва 10 години от аварията в ядрената централа Фукушима

| обновено на 11.03.21 в 12:23
Премиерът Йошихиде Суга (вляво) се покланя пред император Нарухито и съпругата му на възпоменателната церемония в Токио
Снимка: БТА

Япония отбелязва 10-ата годишнина от разрушителното земетресение и предизвиканото от него  цунами, които опустошиха североизточното крайбрежие на страната. Бедствието доведе до тежка ядрена катастрофа и отне живота на близо 20 хиляди души.

Жителите на префектурите Фукушима, Ивате и Мияги запазиха минута мълчание в 14.46 часа местно време. В този момент точно преди десет години трус с магнитуд 9, последван от цунами, разлюля Япония и доведе до най-сериозната ядрена авария в света след тази в Чернобил през 1986 г.

Местни жители почетоха с цветя жертвите на специално отредени за това места, а други отправиха молитви за душите на загиналите от морския бряг.

Японският премиер Йошихиде Суга отбеляза годишнината с минута мълчание на възпоменателна церемония в столицата Токио.

Премиерът каза:

„Никога не трябва да забравяме ценните уроци, получени с цената на големите жертви на бедствието. За пореден път обещавам, че ще продължим да правим преглед на политиката за предотвратяване и смекчаване на бедствията, за защита на живота на хората и ще работим във всички области, за да укрепим нацията ни и да направим нашата държава, устойчива на бедствия.“

През последното десетилетие за възстановителни работи са похарчени над 277 милиарда долара, но нивата на радиация все още са високи и местните жители не могат да се завърнат.

В церемонията взеха участие също император Нарухито и съпругата му. Императорът призова всички да се обединят и да подкрепят хората, преминали през страдания, за да може те да си върнат нормалното ежедневие. 

Извеждането от експлоатация на АЕЦ ще отнеме десетилетия. Преди две години токийски съд оправда трима високопоставени служители на енергокомпанията ТЕРСО, по обвиненията в служебна небрежност.

Ядрената катастрофа във Фукушима засили протестното движение в света срещу използването на атомната енергия, а Германия се отказа от ядрената енергетика. Следващата година там трябва да бъде изключен и последният реактор. Десет години по-късно и в хода на обсъжданията на Европейската зелена сделка атомната енергия отново се възприема като климатично неутрален енергиен източник.

"Не е достатъчно да кажем, че разчитаме на атомната енергия, защото е чиста и почти не отделя  вредни емисии. Това безспорно е важен аспект, но трябва да направим повече за да повишим сигурността на ядрените реактори и да се погрижим за съхранението на отработеното гориво", коментира пред „Хоризонт“ проф. Антонио Хуртадо, ръководител на катедрата по ядрена физика в техническия университет в Дрезден. Още по темата може да чуете тази седмица в предаването ни „Събота 150“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26