Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Невестино организира среща за реновирания исторически Кадин мост

Кадин мост
Снимка: Кирил Фалин

Общината в Невестино организира поредна среща с представители на Министерството на културата и експерти от Института за паметниците на културата. На срещата трябва да се обсъди дали ще бъде разрешено преминаването на МПС през реновирания исторически Кадин мост или той ще остане туристическа атракция, а преминаването по него ще бъде  разрешено само за пешеходци.

Жителите на близо 20 села от общината са внесли подписка с искане по Кадин мост да минават автобуси, търговски автомобили, МПС до 5 тона.

На няколко срещи досега решение на ситуацията не е намерено. Местните настояват строеният преди 550 години Кадин мост, дълъг към 120 метра, да бъде реновиран. Той е по проект за около 400 хиляди лева. На платното е поставен безжичен камък и каменни плочи, монтирано е художествено осветление по корпуса.

Хората искат да остане част от пътната инфраструктура и по него също  да не бъдат налагани ограничения, за да бъде разрешено преминаването на  МПС, най вече автобуси.

Експертите и представителите от министерството обаче държат моста да остане паметник на културата и да е само за туристи. Въпреки, че и сега, когато е затворен от двете страни, много туристи  посещават атракцията над река Струма.

Заместник кметът на общината Йордан Лолов:

"Не знам какви варианти има. Не са внесени в общината да ги разгледаме тука и да видим за какво става въпрос. Аз имам три варианта. Сега там не минават коли, може да е атракция или джипка с висока проходимост. Не знам какво ще стане".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция разбиха престъпна банда, изнудвала заведения

Гръцката полиция разби банда за изнудване, нейните членове дават днес показания пред прокурора. Арестуваните са обвинени в престъпления от заплаха и изнудване на собственици на заведения до бомбени атентати, палежи и нападения. Според разследващите бандата се е занимавала с трафик на наркотици, фалшификация на документи, както и трафик на..

публикувано на 17.07.24 в 11:47
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за тримесечно отлагане на връчването на мандат да се нарушава Конституцията: "На думи всички..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било сключено на среща онлайн и влиза в сила от днес. Предвижда се в следващите четири години Белгия да..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на ДПС са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат - за разлика от останалите в парламентарната група, които са твърдо против диалог с втората политическа сила. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров..

публикувано на 17.07.24 в 10:17