Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга разкрива точното рождено място на Паисий Хилендарски

Нова книга, която разкрива точното рождено място на първия български възрожденец Паисий Хилендарски, беше представена днес. Тя е написана от археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов. 

Изданието е озаглавено „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея”.  

В тази нова монография са представени основните резултати от проучвания, продължили десетилетия за забележителната късноантична и средновековна крепост Урвич до софийското село Кокаляне. Това е един от най-дълго проучваните обекти, който е и съвсем близо до София – само на 5 км. През последните години там са били разкрити останки от манастир от 15-17 век. Неговото изграждане е станало, след като крепостта е била превзета и разрушена от османските завоеватели в края на 14 век. Археологическите изследвания показват, че обителта съществува до края на 17-и век или самото начало на 18-и век, когато е била опожарена.  

Филип Петрунов, археолог от Националния археологически институт с музей към БАН и докторант в Нов български университет, е изложил проучванията си относно предметите от ежедневието и бита на монасите от манастира, накити, закопчалки и елементи от облеклото, монети от епохата на Османската империя, битова керамика. 

Проучването на крепостта Кокалянски Урвич продължава. Досега там през годините са работили още проф. Димитър Овчаров (баща на Николай Овчаров), доц. Бони Петрунова (в момента директор на Националния исторически музей) и Виолина Кирякова (уредник в Националния исторически музей и докторант в Нов български университет). 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09