Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Петрунов: Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19

| обновено на 21.03.21 в 17:40
Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР

Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, заяви председателят на експертния съвет по алергология към здравното министерство академик Богдан Петрунов. На уебинар, посветен на пациентите, които страдат от алергии, беше обяснено, че няма противопоказание те да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, след консултация със специалист. 

Няма противопоказания алергично болните пациенти да бъдат имунизирани срещу Covid-19, съобщи академик Петрунов: 

"Всеки може да бъде имунизиран, след като направи консултации със своя алерголо. Той ще прецени дали има някакви особени съпъстващи заболявания, съпътстващи състояния, които да попречат на имунизацията, но алергологично болният човек спокойно може да бъде имунизиран. Това е изключително важно".

Той обяви още, че Националният център за заразни и паразитни болести е започнал действия по прочуване на френския вариант на коронавируса:

„Голяма част от тези проби, които се взимат тук, се изпращат в Германия за секвениране с оглед да се види към коя генетична линия принадлежи изолираният в България щам. Засега ние още нямаме данни да имаме от бразилския, от южноафриканския“, каза акад. Петрунов.

Алергологът д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология обясни и състоянията, при които прациентите с различни алергии могат да бъдат ваксинирани:

"Сезонен алергичен ринит. Пациентите с целогодишен алергичен ринит най-често причинен от микропаразитите в домашния прах. Асматиците, които са добре контролирани, пациентите с хранителна алергия без анамнеза за анафилаксия, пациенти с алергия към домашни любимци, инсекталергия също без анафилаксия, латексова алергия без анафилакция и медикаментозна без анафилаксия могат да бъдат ваксинирани".

Академик Петрунов коментира, че пандемията от Covid-19 няма да отмине поне още година. Затова ваксинацията трябва да обхване поне 50-60 на сто от населението заедно с преболедувалите:

"Още дълго, поне още година-две, ние ще продължаваме да бъдем в същото състояние, в което сме в момента, ако не разберем, че трябва да направим масова имунизация, която да обхване не по-малко от 50-60 на сто от нашето население и заедно с имунитета, който е създаден от болните и заразените, които са били с коронавирус, да постигнем поне 70 на сто имунитет, ние няма да можем да се справим с епидемията".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис и Доналд Тръмп

Тръмп няма да участва в други предизборни дебати с Камала Харис

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви, че няма да участва в друг президентски дебат с опонента си, издигнат от Демократическата партия - Камала Харис. Няколко социологически проучвания показаха, че съперничката му от демократите е спечелила дебата между двамата по-рано тази седмица, предава агенция Ройтерс...

публикувано на 13.09.24 в 08:57

Дипломатическо напрежение между Италия и Русия, Москва издирва журналисти за нелегално влизане в страната

Между Италия и Русия се появи неочаквано дипломатическо напрежение, след като Москва обяви журналист и оператор на обществената медия РАИ за издирвани лица, обвинени в нелегално влизане в страната миналия месец. В списъка фигурират и други чуждестранни журналисти. Обвинението се отнася за периода, в който украинските войски проникнаха в района..

публикувано на 13.09.24 в 08:52
Киър Стармър

Стармър във Вашингтон за среща с Байдън

Британският премиер Киър Стармър днес ще бъде във Вашингтон за среща и разговори в Белия дом с американския президент Джо Байдън на фона на поредното предупреждение от страна на Украйна, че е изправена пред поражение, ако не й бъде позволено да изстрелва западни ракети с далечен обсег по цели дълбоко в Русия. Президентът на Украйна Володимир..

публикувано на 13.09.24 в 08:42
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Среднощни нападения с дронове в Одеска област

В украинския град Одеса, където има голяма българска общност, и в други населени места в Одеска област е имало нападения тази нощ с дронове откъм Черно море, се съобщава в местни канали в Telegram. В Одеса и областта беше обявена въздушна тревога в 1:40 часа, написа в Telegram председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер...

публикувано на 13.09.24 в 08:23
Гордана Силяновска

Президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова на първо посещение у нас

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова. Това е първото ѝ посещение у нас след встъпването й в длъжност през май тази година. В делегацията са външният министър Тимчо Муцунски и министърът на културата Зоран Лютков. Повод за първата визита в България на президента на..

публикувано на 13.09.24 в 08:01
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Много от избирателите на ДПС ще се ядосат на опита за партийно рейдърство

Всички основни критики срещу ДПС - и корупционните практики, и неформалното и нелегитимно влияние върху институциите ,  бяха потвърдени от самото ДПС  в рамките на скандалите, които се разиграват. Това каза в интервю за БНР Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални..

публикувано на 13.09.24 в 07:55
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще пилотира демонстрационно Ф-16

Днес в авиобаза "Граф Игнатиево" държавният глава Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на Съединените щати. Президентът ще удостои с Почетен знак бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на Съединените щати в авиобазата в Авиано,..

публикувано на 13.09.24 в 07:54