Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по безопасност на EMA свиква среща на 29 март за ваксината на "АстраЗенека"

Европейският лекарствен регулатор (EMA) заяви в четвъртък, че неговата комисия за безопасност на лекарствата за хора (PRAC) ще свика среща на експерти на 29 март, за да продължи да проучва докладваните случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с ваксината срещу Covid-19, разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет.

Очаква се външни медицински експерти и двама публични представители да дадат своите виждания относно възможните причини за съсиреците, как те се появяват, и други възможни рискове, каза Европейската агенция по лекарствата.

PRAC продължава своята оценка на докладваните случаи, се посочва на сайта на EMA.

В този контекст Европейската лекарствена агенция свиква "ад хок" експертна група на 29 март, за да предостави допълнителен принос в оценката за докладваните след ваксинация с "АстраЗенека" случаи. Външни експерти в областта на хематологията (тромбоза и хемостаза), сърдечно-съдовата медицина, инфекциозните болести, вирусологията, неврологията, имунологията и епидемиологията ще се срещнат, за да представят своите становища на PRAC по различни аспекти като: правдоподобен механизъм на действие, възможни съпътстващи рискови фактори и всякакви допълнителни необходими данни за по-задълбочено разбиране на наблюдаваните събития и потенциалния риск. Тази експертна група ще включва и двама представители на обществеността.

Резултатът от експертната среща, заедно с по-нататъшен анализ на докладваните случаи, ще бъдат включени в текущата оценка на PRAC.

Актуализираната препоръка на PRAC по въпроса се очаква по време на пленарно заседание през април (в периода 6–9 април).

От EMA напомнят, че прегледът на тромбоемболичните събития с ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" се извършва в контекста на сигнал за безопасност и при ускорен график. Сигналът за безопасност е информация за ново или непълно документирано нежелано събитие, което е потенциално причинено от лекарство като ваксина и което изисква по-нататъшно разследване.

Прегледът се извършва от Комитета за оценка на риска за фармакологична бдителност (PRAC) на EMA, комисията, отговаряща за оценката на проблемите на безопасността на лекарствата за хора. След като прегледът приключи, PRAC ще направи всички препоръки, необходими за минимизиране на рисковете и защита на здравето на пациентите.

През миналата седмица комисията по безопасност на лекарствата на EMA -  PRAC приключи предварителния си преглед на случаи на образуване на кръвни съсиреци, включително много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци с необичайни характеристики като нисък брой тромбоцити, при хора, имунизирани с ваксината на "АстраЗенека".

Тогава комисията PRAC потвърди, че ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци и че ползите от ваксината в борбата срещу все още широко разпространената заплаха от Covid-19 продължават да надвишават риска от странични ефекти. Комисията по безопасност на лекарствата препоръча да се включи повече информация и съвети за здравните специалисти и обществеността в информацията (листовката) за ваксината.

Изменената информация за продукта вече е достъпна на уебсайта на EMA.

Същевременно последните проучвания показват спад в доверието към ваксината на „АстраЗенека“ в Европа въпреки подкрепата, която тя получи от здравните институции.

Датските власти удължиха спирането на имунизациите, с аргумента, че „не може със сигурност да се изключи връзка между ваксинацията и много редките случаи на кръвни съсиреци“. Ваксината няма да бъде използвана поне до 18 април. 33 на сто от датчаните нямат доверие в нея. Досега в страната са имунизирани близо 150 000 души.

Здравните власти в Швеция решиха да продължи прилагането на „АстраЗенека“ при хората на възраст на и над 65 години, тъй като при тях не са наблюдавани сериозни странични ефекти. Остава обаче в сила спирането на ваксинациите при по-младите.

От компанията-производител излязоха с нови данни, според които ефективността на ваксината е 76 процента за предотвратяване на симптоматични заболявания и 100 процента срещу тежки или критични форми на болестта. Американски здравни служители публично упрекнаха фармацевтичната компания, че използва „остаряла информация“, цитирайки ефективност от 79 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриархът и кметът на Кочериново са обсъдили необходимостта от ремонт на храма там

Българският патриарх Даниил и кметът на Кочериново Станислав Горов са обсъдили необходимостта от ремонт на църквата "Рождество Богородично" в Кочериново и нуждата от въвеждането на вероучение в училище. Патриарх Даниил е посетил Кочериново в събота преди първото си официално посещение в Рилския манастир, каза за БТА кметът Станислав Горов...

публикувано на 20.08.24 в 10:53

Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. "Вчера видях недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството – недопустимо", аргументира се той. "Защитавах Калин Стоянов. Когато с Кирил Петков  правихме сглобката, търсехме професионално лице. Съгласих се с Калин Стоянов, защото беше..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Бойко, стига си се крил. Оттегли подкрепата си от Калин Стоянов

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков излезе с призив към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Бойко, стига си се крил. Оттегли подкрепата си от Калин Стоянов, защото не само от Пеевски зависи, а и от теб", написа Петков във Facebook. От 10:30 часа в централата на партията от ГЕРБ ще дадат презконференция. Това е първото публично..

публикувано на 20.08.24 в 10:32

Трима нападатели застреляха бизнесмен в Истанбул и избягаха в България

Неидентифицирани нападатели убиха човек в Истанбул и избягаха в България, предаде БГНЕС. Полицията в Истанбул е започнала мащабно разследване на престъплението, извършено на 19 август. Жертвата е бизнесменът Абдулкадир Анас - арабин от Израел. Други двама мъже са ранени при стрелбата...

публикувано на 20.08.24 в 10:27

5,3 по Рихтер разтърси Пакистан

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси части от Пакистан, както и хималайския район Кашмир, предаде Асошиейтед прес. Към момента няма данни за пострадали или нанесени щети. Агенцията утонява, че епицентърът на труса е бил в преобладаващо мюсюлманския район Кашмир, който се поделя между Пакистан и Индия, въпреки че и..

публикувано на 20.08.24 в 10:10

Нов пожар гори в планината Славянка

Нов пожар е възникнал в планината Славянка. Запалването е под връх Алиботуш - на 5-6 километра източно от големия пожар, който се разрази на гръцка и на българска територия и миналата седмица беше потушен.  Към момента горят сухи треви и храсти, като огънят е обхванал около 200 декара площ - далеч от горските насаждения. Пет..

публикувано на 20.08.24 в 10:06
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Напълно възможно е да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК

Политическият хаос директно няма да се отрази на икономиката в краткосрочен план, но това, което се случва, е, че не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране , което е ключово в ситуацията, в която се намира не само българската икономика, но и тази в Европа и в целия Западен свят.  Това коментира пред БНР икономистът от..

публикувано на 20.08.24 в 09:56