Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН иска 10 милиарда долара за сирийците

Блинкън: Да бъдат отворени отново пунктовете за хуманитарен достъп по сирийската граница

| обновено на 30.03.21 в 08:12
Ученици в училище в Дамаск, медицинска сестра измерва температурата им във връзка с пандемията от коронавирус - 29 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова да бъдат отворени отново пунктовете за хуманитарен достъп по сирийската граница, затворени миналата година под натиска на Русия.

Това стана на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната криза в Сирия. Сега има само един входен пункт за изпращане на помощи за сирийците.

Европейския съюз и ООН организираха пета годишна конференция за подкрепа на сирийския народ. По-късно днес от ООН ще бъде отправен призив международните донори да обещаят до 10 милиарда долара в помощ на сирийците, които бягат в чужбина от продължаващата десет години гражданска война.

Антъни Блинкън

Световната организация отбелязва, че нуждата от хуманитарна помощ никога не е била толкова голяма, съобщава агенция Ройтерс.

На петата годишна конференция за подкрепа на сирийския народ, която се организира от ЕС и ООН, ще бъдат търсени 4,2 милиарда долара за хората в Сирия и 5,8 милиарда долара за бежанците и страните от Близкия изток, които са ги приели.

Около 24 милиона души се нуждаят от помощ, което е с четири милиона повече спрямо миналата година.

"Минаха десет години на отчаяние и катастрофа за сирийците", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. "Сега рязко влошилите се условия за живот, икономическият спад и Covid-19 дават като резултат повече глад, недохранване и болести. Има по-малко сражения, но няма мир", посочи той в изявление.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще говори на конференцията днес. На 10 март, когато се навършиха 10 години от началото на конфликта, Гутериш каза, че Сирия е "жив кошмар", където около половината от децата не са видели и ден без война, а 60 процента от сирийците са в риск от глад.

В отделно изявление организациите на Червения кръст и Червения полумесец призоваха международните донори да помогнат за възстановяването на страната, особено на здравната инфраструктура, водоснабдяването и електроснабдяването.

"Нашата инфраструктура е разрушена", заяви Халед Хбубати от сирийското дружество на Червения полумесец.

Възстановяването на разрушените градове ще струва допълнителни милиарди долари, но не може да започне ако страните в конфликта, включително Русия и Иран, не помогнат за постигане на мирно споразумение, посочи ЕС.

Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер призова световните сили да постигнат мирен договор или в противен случай ще има още много донорски конференции за Сирия. "Хуманитарните организации са тук, за да помогнат, но отговорността в крайна сметка е на страните в конфликта", посочи Маурер.

Германия, която миналата година обеща 1,6 милиарда евро, планира тази година да заяви подобна сума, допълва ДПА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА. Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата..

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър е новият британски премиер Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да..

публикувано на 07.07.24 в 17:02