Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки лидери и СЗО искат международен договор срещу пандемиите

Идеята за такъв договор беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

| обновено на 30.03.21 в 12:45
Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и лидери на 24 страни призоваха за създаване на глобален договор срещу пандемиите.

Лидерите, сред които френският президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън,  президентът на Украйна Володимир Зеленски, определят като основна цел на договора общ подход на държавите за укрепване на националния, регионален и глобален капацитет и устойчивост на бъдещите пандемии.

Като пример те дават сериозното подсилване на международното сътрудничество за подобряване на системите за предупреждение, споделяне на данни и изследвания, както и локално, регионално и глобално производство и разпределение на ваксини, лекарства и лични защитни екипировки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта:

„Нито една страна или континент могат да победят пандемията сами. Това изисква общ подход - "ние" вместо "аз", както и колективен ангажимент на най-високо политическо ниво. Следващата пандемия не е въпрос на "дали", а на "кога". Затова трябва да сме подготвени и нямаме време за губене“.

Председателят на Световната здравна организация посочи, че преговорите по бъдещия договор се очаква да приключат до края на май, след което да се приеме обща резолюция. 

Лидерите призоваха за глобален договор срещу пандемиите в обща статия за водещи световни печатни издания.

Идеята за такъв договор, който да гарантира универсалния и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностициране при пандемии, беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на Г-20 през ноември.

Във вторник тази идея бе подкрепена от лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Нидерландия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

В договора ще се посочва, че здравето на хората, животните и на планетата са свързани помежду си и трябва да водят до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен план.

"Ние сме уверени, че е наша отговорност, като лидери на държави и международни организации, да гарантираме, че светът си е взел поука от пандемията от Covid-19", пишат лидерите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ достъпен на номер 0700 14 802  през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били  за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош  - община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил..

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ"...

публикувано на 18.07.24 в 09:03
Джей Ди Ванс

Кандидатът на Тръмп за вицепрезидент обеща подкрепа за "работещите хора"

В третия ден от Националната конвенция на Републиканците сенаторът от щата Охайо Джей Ди Ванс официално прие номинацията за кандидат - вицепрезидент на Доналд Тръмп. Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент В речта си, определяна от някои медии като "динамична", 39-годишният сенатор Джей Ди Ванс разказа за своето семейство,..

публикувано на 18.07.24 в 08:39

В Италия: Жители на Валдобиадене тичат с кмета си, за да му помогнат да отслабне

В селище от италианската област Венето жители помагат на своя кмет да свали наднорменото си тегло. Под заглавие "Селище тича, за да отслабне кметът" информационната агенция ANSA представя жителите на Валдобиадене, съпричастни със своя кмет – 47-годишния Лучано Фрегонезе. Преизбран за трети път на този пост от 2010 година насам, когато тежал 90..

публикувано на 18.07.24 в 08:33
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без компромиси няма да се спасим от предсрочни избори октомври и февруари

Техническото, експертното, програмното правителство означават, че има политическа криза и липса на доверие между партиите. Стандартните решения се провалят 7 пъти за 3 години . Това мнение изрази в интервю за БНР политологът проф. Светослав Малинов. Рано или късно ще трябва да се намери компромис за надпартиен кабинет на този етап,..

публикувано на 18.07.24 в 08:27