Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Несигурността разболява и хората, и обществото

Ние сме в цивилизация на подмяната, казва диригентът

Снимка: kamdzhalov.com

В деня за избор накъде гледа един творец? Пред какви избори е изправен диригентът Йордан Камджалов?

„Пред всякакви избори, всеки ден, формално. Но всъщност моите избори съм ги взел, когато съм бил още ученик – да следвам едно призвание. Точно призванията, които следваме всеки ден, са онези, които могат да донесат плодове“, изтъкна маестро Камджалов в интервю за БНР.

Наблюдавайки пандемията, диригентът си дава сметка, че „всички сме в детската градина, че светът е изключително изостанал, неадекватен, разделен“.

Не сме свързани със силата на божественото в човека, изтъкна Камджалов. „Една голяма фалшификация – това се вижда повече отвсякога.“

Гласуването няма нищо общо с коронавируса, смята музикантът.

Снимка: kamdzhalov.com

Който има за кого да гласува, нека да гласува. Със или без корона. Ако човек е убеден в нещо, трябва да отиде и до края на света, за да го направи.“

Хората най-много се вълнуват от щастието, отбеляза Йордан Камджалов.

Всички хора, без изключение, иска да бъдат щастливи, да бъдат здрави, да имат хляб, искат да вярват в себе си, да вярват в хората около тях. Понеже то масово не се случва, хората са много разочаровани, което е много разболяващо. Точно това е много опасно.“

Несигурността разболява и хората, и обществото, подчерта Камджалов.

„Политиците трябва да бъдат първите които да се грижат за здравето на хората.“

Аз не мечтая България да бъде като Швейцария, допълни творецът.

За мен Швейцария изобщо не е мярка, нито Брюксел, нито Франция. Мярката е да имаме осъзнато общество, осъзнато човечество, което да не вярва в ментета, да не гласува за ментета, да не яде ментета, да не мисли ментета. Защото ние сме в цивилизация на подмяната.“

България след 4 години ще е изградила нова концепция, нова структура и нов екип, за да започне борба с това падение, оптимист е Йордан Камджалов.

След 3-4 години ще могат да се случват едни малко по-радикални в хубавия смисъл промени за България.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43