Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не достига работната ръка в гробищния парк в Силистра

2
Снимка: Незабравка Кирова

Бум на погребенията отчитат от общинското предприятие "Обреди" в Силистренска община. Не достига работната ръка в гробищния парк в Силистра.

Само за първите три месеца на годината починалите са 348, при 1098 за цялата минала година. Наблюдава се повишен интерес към кремациите.

Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Силистра свободни за погребение часове има за след минимум 3 дни, съобщи директорът на общинската фирма "Обреди" Теодор Белев. Той уточни, че предприятието разполага с петима гробари:

"Основно затрудненията идват, когато се налага да се копае в стар гроб, защото се върши на ръка".

Теодор Белев

Работещ от година и половина на силистренското гробище се оплака, че идват работници и бързо се отказват.

Преди пандемията месечно е имало около 35-40 погребения. Днес те са два пъти повече, особено през първите месеци на новата година.

За цялата община обаче цифрата е още по-голяма. От началото на годината до момента са починали 348 души, със сто повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 30 пък са починалите от Covid-19 за цялата Силистренска област.

Може би и на това се дължи повишаване интереса към кремациите, коментира Теодор Белев.

Стената за урни в Силистренския гробищен парк ще е готова до края на месец юни. Дотогава при случаи на кремация урните с праха се полагат в гробове, а след това ще бъдат извадени.

240 дка е големината на гробищния парк в Силистра, като до края на годината ще бъде изчерпан капацитетът му след последното разширение преди пет години от близо 20 дка.

От догодина ще започнат да погребват в нови 17 дка и половина, гласувани от Общинския съвет преди дни.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Димов

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за доставките на оборудването.  Димов свика извънреден брифинг, след като по-рано евродепутатът Радан Кънев и..

публикувано на 20.09.24 в 18:36
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени партии

Делян Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени политически партии в страната. Това заяви пред БНР депутатът Валентин Тончев. Той е част от кръга, симпатизиращ на Ахмед Доган.  Определя се като "народен представител от автентичното ДПС" . "Даде се привилегия на един политически субект да се регистрира извън..

публикувано на 20.09.24 в 18:35

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. В 17.00 часа изтече крайният срок, в който..

публикувано на 20.09.24 в 17:29
Християн Мицкоски

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заради споровете на Скопие със София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя вчера, че изявлението..

публикувано на 20.09.24 в 17:03

Започва Фестивалът на сливата и сливовата ракия в Троян

Тази вечер в Троян се открива Фестивалът на сливата и сливовата ракия.  С празнично шествие участниците ще преминат по централната улица на града, а  БНР е медиен партньор. Това е  31 - вото му издание.  Журналистът Генади Маринов, който по онова време е рабитил в Музея на художествените занаяти, разказа как се е зародила идеята за..

публикувано на 20.09.24 в 16:50
Израелски F-35

Израел е провел въздушен удар по Бейрут

Израелската армия съобщи, че е извършила целенасочен въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според източници от сигурността в Ливан, цитирани от Ройтерс, ударът е бил близо до ключови съоръжения на "Хизбула" в южните предградия на града. Това представлява рязка ескалация на конфликтът, отбелязва агенцията. Свидетели са чули експлозия в..

публикувано на 20.09.24 в 16:38
Иван Лечев

Музикален дуел: "Акага" срещу "Обичайните заподозрени"

Уникален музикален дуел предстои утре в рамките на фестивала "Аз съм София". Битката ще е между две групи, общото между които е енергията да събират публиката и да забавляват - "Акага" и "Обичайните заподозрени".  Пред БНР и предаването "Хоризонт за вас" музикантът Иван Лечев анонсира: ""Акага" ще изсвирят някои от нашите парчета, ние ще..

публикувано на 20.09.24 в 16:22