Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа": Учебният материал не трябва да бъде намаляван

Снимка: Ани Петрова

Учебният материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не трябва да бъде намаляван, посочват в позиция до медиите от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Председателят на профсъюза Юлиян Петров коментира пред "Хоризонт": 

"До този извод учителите достигат, защото учебните теми са взети или ще бъдат взети до момента на матурите и външните оценявания и не е в интерес на самите ученици да се изключват едни или други части от изпитния конспект, пък и няма как да се прецени точно коя част да бъде изключена, защото хипотезата, всичко това, което е преподадено в режим на електронно обучение, то покрива по-голямата част от учебната година".

Редуциране на изпитния материал за  външното оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас поиска неотдавна омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до просветния министър Красимир Вълчев. Според началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева няма основание за намаляване на учебния материал за държавните зрелостни изпити след 12 клас.

И още - от Синдикат "Образование" настояват през училищните правилници на учениците да се вмени задължението да държат видеокамерите си включени по време на онлайн уроците, тъй като, по данни на профсъюза, едва 1/5 от учащите правят това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел - котировките на суровия петрол се повишиха с 10 процента. Цената на петрола на..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има датски духов оркестър, детска вокална група, хор за народно пеене, танцов състав, клуб За народни..

публикувано на 04.10.24 в 07:44

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 г. от рождението на Джон Атанасов отбелязват в Ямбол и в с. Бояджик

Кулминацията на събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов - ще бъде днес в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра. Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13-годишен заминава за САЩ заедно с чичо си. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в Ливан

Израелските въоръжени сили продължават атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на  ливанската столица Бейрут. Взривове отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут, което се намира в близост до квартал "Дахия", известен като бастион на шиитската организация. Израелските военни издадоха разпореждане за евакуация на конкретни..

публикувано на 04.10.24 в 07:24

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата в Пловдив

Сдружение "Ангели на пътя" и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите "Копривщица" и "6-ти септември"..

публикувано на 04.10.24 в 07:22

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.  Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на КСНС..

публикувано на 04.10.24 в 07:14