Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският вариант на Covid-19 не увеличава тежестта на инфекцията

При заразените с британския вариант обаче са открити по-голям брой на вирусните частици в кръвта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вариант на новия коронавирус, противно на предишните опасения, не увеличава тежестта на инфекцията. Това показват две нови проучвания, проведени във Великобритания.

Вариантът на вируса, който бе изолиран първо в страната, обаче се разпространява по-бързо от другите мутации на коронавируса, показват изследванията, публикувани от специализирани научни издания на списание „Лансет“ (The Lancet).

В първото проучване са наблюдавани над 300 пациенти с коронавирус в две градски клиники в Лондон в последните два месеца на миналата година.

Тежестта на симптомите и делът смъртните случаи в двете групи са сравними, но при заразените с британския вариант изследователите открили по-висок вирусен товар, т.е. по-голям брой на вирусните частици в техните кръвни проби.

Второто проучване обхваща около 37 хиляди души, използвали приложение за съобщаване на симптоми на медицински лица от края на септември до края на декември 2020 г.

Учените не са открили статистически значима връзка между броя на пациентите с британски вариант на вируса в определен регион на Англия, Шотландия или Уелс и броя на случаите на тежък Covid-19.

Репродуктивният индекс при британския вариант обаче е 1,35 пъти по-висок от този на първия вариант на коронавируса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
воден режим

Още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим, са Велковци, Кметчета, Мичковци и Врабци. Ограничението на водоподаването за Междени и Узуните е в сила от месец. Жителите на тези села..

публикувано на 22.08.24 в 16:33
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно

Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния..

публикувано на 22.08.24 в 16:10

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим са Велковци, Кметчета, Мичковци и Врабци. Ограничението на водоподаването за Междени и Узуните е в сила от месец. Жителите на тези села разчитат на..

публикувано на 22.08.24 в 16:09

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти . Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с..

публикувано на 22.08.24 в 16:04

Малко над 5000 зрелостници се явиха на поправителната матура

Есе по фразата: "Щом любов нямам, нищо съм" или интерпретативно съчинение по стихотворението "До моето първо либе" на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по БЕЛ. На изпита са се явили 5030 зрелостници от общо обявените 6400. До момента са анулирани 6 изпитни работи в 5 училища от областите Пазарджик, Пловдив,..

публикувано на 22.08.24 в 16:02

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни доказателства. Той добави, че Международната агенция за атомна енергия е била информирана за..

публикувано на 22.08.24 в 15:46
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

В Германия продължават несъгласията в управляващата коалиция за бюджетната политика

В Германия продължават несъгласията за бюджетната политика в управляващата коалиция и рискът от разпадането й се увеличава. Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди партиите в коалицията да не рискуват да я разрушат, още повече, че партньорите едва наскоро се споразумяха за корекции в бюджета. Вицеканцлерът и федерален..

публикувано на 22.08.24 в 15:39