Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

Снимка: личен архив

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво земеделие под управлението на Фондация „Ботаника Лайф“:

„Това беше едно добре планирано завръщане още от момента, в който взех решение да отида във Великобритания. Аз отидох съвсем целенасочено, за да завърша своя докторат и да натрупам опит в академичния живот. Имах възможност да преподавам, да участвам в изследователски проекти, но всичко беше с цел да науча нещо ново, да науча нещо от живота и рано или късно да се завърна в България“, каза за БНР Апостол Апостолов.

Снимка: личен архив

В предаването „Графити по въздуха“ той подчерта, че полученото наследство от баща му - къща, земеделски земи, решил да ги използва за създаването на Центъра:

„Това е нещото, което искрено ме е водило в моите желания да сътворя нещо. Човек си дава в един момент сметка, че животът тече много бързо и ако той не направи нещо смислено и не остави нещо смислено, може би неговите наследници ще го разкритикуват по някакъв начин или може би не е живял истински“.

Снимка: личен архив

Проектът за създаването на Центъра започнал през 2015 година и досега Апостол Апостолов получава подкрепа от съмишлениците си за всички дейности.

Аз не съм си представял никога, че след академичната си работа в Англия ще се занимавам с проектиране на сгради, на градини, със строителство и с такива големи неща, но човек се учи. Докъде стигнахме - имаме съвсем новопостроена сграда, направена, така че да отговаря на всички стандарти за един съвременен обучителен център, със семинарна зала, с места, в които всеки, който дойде, може да нощува при нас“.

Снимка: личен архив

Той подчерта, че основната цел на Центъра в село Надарево е да помогне на младежи, за да намерят професионално развитите. Според статистиката над 300 хиляди младежи не учат, не работят, не са включени в професионално обучение.

„Това са хора, които нямат ориентация накъде да тръгнат по какъв път да поемат. Може би са отпаднали от образователната система в по-ранен етап от своето развитие. На много от тях им трябва малко, някой да им подаде ръка, да им покаже какво могат те самите, за да се справят сами и това искаме ние да правим с нашата дейност в Надарево. С тези работилници, чрез обученията по устойчиво земеделие ще сме най-щастливите хора, ако който дойде при нас открие своя път на развитие“, допълни Апостол Апостолов.

Той е доктор на науките по социология от университета в Бирмингам. Работил е в изследователски екипи в Лестър и Оксфорд.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09