Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бюджета има буфер, който да поеме необходимите разходи по Covid кризата

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

В бюджета има буфер, който да поеме до края на годината необходимите разходи по Covid кризата. Това беше обявено на съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов. Здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че 1,150 млрд. лева са осигурени за здравната система от началото на пандемията.

"От 1 януари до 31 декември в края на годината сме осигурили един буфер, който е в размер на 600 милиона. До момента сме изразходвалби 96 милиона. Остават близо 500 милиона, които гарантират сигурност на системата на здравеопазването и всеки един разход, който възникне като извънреден, може да бъде поет от този буфер".

От своя страна Красен Кралев, министър на спорта в оставка, обяви, че ако тенденцията на намаляване на случаите на коронавирус продължи, ще се разреши да има публика и на състезанията на закрито.

От утре в училищата по график присъствено се завръщат учениците от 5-и, 9-и  и 12-и клас. От 10-и май се планира присъствено да учат и 6-и и 11-и клас, обяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев:

"Отчитайки подобрената ситуация, водени от общото ни желание повече ученици да се обучават присъствено, това, което предлагаме, е от 10 май още два класа да се върнат- 6-и и 11-и, те бяха най-засегнати. До края на май или до 4 юни, когато са седмица, съответно пък от 17, когато по график трябваше да се върнат други 3 класа, да учат 5 класа.12 клас приключват учебната година присъствено в средата на месец май. Смятаме, че на този етап, това е разумното, това е оправданото".
 
В коментар за казаното от президента Румен Радев, че правителството трябва да продължи да работи, премиерът в оставка Бойко Борисов коментира:

"Ние се надявахме по-бързо да ни остържат, той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента наложиха мораториум. Той е противоконституционен. Не можем да схванем сега каква им е играта. Той казва работете и носете отговорност, докато аз се мотая, за да тече задкулисието в момента. Защото никой не знае, кой с кого преговаря. Затова е това време - не им се даде мандата на втората политическа сила. Тече задкулисие, което ние не знаем какво е..".

За шпионските скандали Бойко Борисов каза, че по темата се работи тихо:

"Пак казвам, нашите правоохранителни органи са много напред, защото месеци наред, заедно с чужди служби, сме работили много активно, да, работата там е тиха, не е шумна, не се показва, но всички наши партньори знаят, защото работят с нас , колко сме напред в тези си действия".

Даниел Митов, който бе номиниран за премиер от ГЕРБ-СДС  заяви, че България винаги е била последователна. 

"Проблемът е, че в ситуация, в която трябва да се вземат ясни, категорични позиции и когато трябва да се стои на страната на съюзите, в които членуваме, ние не виждаме подобно поведение от президента, ние не виждаме подобно поведение от нововлязлата партия ИТН, а нашите така, най-близките идеологически до нас хора предпочитат да им дават безусловна подкрепа, както на Радев, така и на ИТН, а не да се появят на разговор дори с нас".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар гори в района на общините Брезник и Сливница

Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала   “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница,  се е пренесъл в гората край Арзан и Гоз. Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци..

публикувано на 24.08.24 в 20:06

Германската прокуратурата разпита 15-годишен бежанец във връзка с нападението с нож в Солинген

Полицията в германския град Солинген е разпитала 15-годишен бежанец от Киргистан във връзка с нападението с нощи късно вчера, при което бяха убити трима души и тежко ранени поне четирима. Сега властите смятат, че вероятно става дума за атентат. След фаталните нападения с нож по време на градския фестивал в Солинген вчера германската..

публикувано на 24.08.24 в 19:53

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на банката, предаде БТА. Монетата е с номинал от 8 евро и е изработена от сребро. Тиражър ѝ е 5000..

публикувано на 24.08.24 в 19:28

САЩ ще обявяват на 15 октомври отпадането на визите за румънците, влизащо в сила от 2025 г.

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия Диджи 24 (Digi24), предаде БТА. Телевизията напомня, че румънското правителство стартира неотдавна кампанията "Да квалифицираме Румъния", която..

публикувано на 24.08.24 в 19:13

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг. Агенцията каза, че има проблеми с мисията и че са необходими допълнителни дискусии за това как да се подобри обучението на..

публикувано на 24.08.24 в 18:27

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон. Погребението на актьора, който почина на 18 август на 88 години, беше в имението му в Централна Франция на церемония в тесен кръг, според желанието му. Погребението на Ален Делон се състоя далеч от очите на публиката, но пред отрупания с цветя портал на имението му в Души не секва потокът от..

публикувано на 24.08.24 в 18:06

Гасенето на пожара на около 2300 метра под рилския Черни връх продължи през целия ден

Гасенето на пожара, който възникна на около 2300 метра под рилския Черни връх, продължи през целия ден. Пожарът е на територията на Национален парк "Рила". На терен са екипи на пожарната, горски работници - повече от 30 души, но без техника, както и доброволци. Привечер обаче беше коментирано от ангажирани в гасеното звена, че пожарът се е..

публикувано на 24.08.24 в 17:58