Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

59 години от рождението на Петя Дубарова

Паметник на Петя Дубарова в Морската градина в Бургас
Снимка: bg.wikipedia.org

На 25 април се навършват 59 години от рождението на Петя Дубарова - слънчевото момиче на българската поезия и проза. Тя остана завинаги на 17 години, но ни завеща съвършеното си творчество. Много български поети, писатели и творци са възпели и възкресили Петя Дубарова в стихове, театрални спектакли, както и филми посветени на нея.
   

Въпреки краткия си живот тя оставя след себе си над 200 стихотворения, близо 60 произведения в проза и художествени преводи на песни на групи като "Бийтълс" и "Би джийс". За откривател на таланта на Петя Дубарова се смята великият Христо Фотев. С усета си на голям поет той усеща особения начин, по който Петя гледа на света около себе си. 

През 1995 година по инициатива на бургаската общественост, с решение на Министерския съвет, домът на Петя Дубарова в Бургас се превърна в къща-музей, а най-големите бургаски творци се включиха в спектакъла, посветен на откриването й. Сред тях е известният поет, писател, журналист и бард Иван Ненков, който е написал и изпълнил най-много песни по стихове на Петя Дубарова, както и песни, посветени на нея.

Иван Ненков свързва живота си с името и творчеството на Петя Дубарова:

"Отидохме на 3 август със съпругата ми в къщата на Петя Дубарова. Тогава сградата беше още в ремонт. Мими Христова ни посрещна и с нея уточнявахме как да премине ритуала - откриването. Събитието беше насрочено за 7 август и в програмата трябваше да участват Ваня Костова, актрисата Аглика Бояджиева и нашето семейство".

Певицата Ваня Костова е изпяла най-много песни по стихове на бургаската поетеса Петя Дубарова, както и песни посветени на нея. На част от тях Ваня Костова дори е композирала сама музиката. Сега желанието ѝ е да събере в отделен албум тези песни. Мечтае всяко стихотворение на Петя Дубарова да се превърне в прекрасен спомен, каквато е и нейната поезия.

"Освен по стихотворения на Петя имам и песни, които са посветени на нея. От Стефан Диомов имам две песи, посветени на Петя, много красиви - "Звезда" е много популярна, "Балада за Петя". Имам една много красива песен, посветена на Петя от Мария Попова. От стихотворенията на Петя много са песните, които имам - "Бяла и добра", тя е моя композиция. Бях щастлива, когато "Звезди от моята нощ" спечели конкурса "Бургас и морето", получи голямата награда. Има и други песни, които не съм популяризирала чрез записи, но които пея на концерти", каза Ваня Костова. 

Споменът за Петя Дубарова е възкресен в много стихове, театрални спектакли, а вече и във филм, посветен на нея.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музика Антика

Мандолината: културен мост, който свързва епохи и музикални стилове

Пламен Маслев, диригент, аранжор и мандолинист, и Гиргина Гиргинова, оперна певица , специализирана в барокова и класическа музика са гости в "Нощен Хоризонт". Те разказват за своя път в музиката и предстоящите проекти, свързани с мандолината като инструмент, който обединява култури и епохи . Пламен Маслев разказа за първия по рода..

публикувано на 23.10.24 в 10:43

Изкуството и изкуственият интелект – как взаимодействат и има ли граници

Над 300 младежи от Пазарджик ще се включат в инициативата "Изкуството и изкуственият интелект". Проектът е по програма на Министерството на младежта и спорта и ще се реализира от фондация "Ви арт".  Как могат да взаимодействат традиционните арт похвати с новите технологии и има ли граници, които не трябва да се прескачат - това са част от..

публикувано на 23.10.24 в 09:47

Рая Мизрахи тъче килими и в скривалището си в Израел

За северен Израел от година сигналите за въздушна тревога са нещо обичайно. Тези , които живеят близо до границата с Ливан са евакуирани. Но селища по-далеко, като Йокнеам поне веднъж на ден (а понякога и по-често) чуват сирените и жителите му се крият в скривалищата. В Йокнеам живеят хората на изкуството или на художествените занаяти...

публикувано на 22.10.24 в 16:56
Димитър Ковачев

Димитър Ковачев за ураганите в музиката и в природата

За изкуството казват, че прави връзката на човека с Бога, че той дарява таланта и вдъхновението, с които се създава изкуство. То пък минавайки през хората ги обновява, обогатява и носи усещането за любов.  Музиката е такова изкуство , което преминава във времето и става още по-силно и красиво. Тя, също като бурята променя хората и..

публикувано на 22.10.24 в 10:30
Иван Велков

Пламен, "Да обичаш на инат": От този филм научих, че можеш да си бунтар, без да си простак

Днес се прощаваме с режисьора Николай Волев. В предаването "Преди всички" гостува Иван Велков, изиграл ролята на момчето Пламен от филма "Да обичаш на инат". "Попаднах с много сериозен кастинг , без да искам. 1983-1984 г., когато беше сниман филмът, са търсили подходящ тийнейджър, който да изпълни ролята. Аз съм бил едно от може би над 2000..

публикувано на 22.10.24 в 10:14

"Нашата София" - изложбата, която показва колко чудесен е градът ни

People of Sofia и Фондация "Аз съм София" организират изложбата "Нашата София" в арт пространство "Къщата на София". Откриването е тази вечер от 18 часа и ще може да се види в следващите 2 седмици. Пред БНР фотографът Вихрен Георгиев, създател на People of Sofia, разказа:  "В рамките на фестивала "Аз съм София" представихме 10 души. 4 от..

публикувано на 21.10.24 в 10:20

Великолепно начало на новия сезон на Балет “Арабеск“

На 11-и октомври елитната българска трупа за съвременен танц – балет “Арабеск“, откри новия си сезон 2024/2025 г. с премиера на балета “Тайната Данте“ – творба на хореографа Асен Наков по музика на Румен Бояджиев син. За мен това беше много интересен и вълнуващ спектакъл на най-високо ниво, заслужено възнаграден от публиката в залата на..

публикувано на 20.10.24 в 12:10