Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-вероятната перспектива е за отиване на избори

Борислав Сандов: Не съм изненадан, че ИТН ще връща мандата

Шансовете за правителство при трети мандат са изключително малки, смята депутатът

| обновено на 26.04.21 в 11:20
Борислав Сандов
Снимка: Личен архив

Депутатът от Зелено движение и „Демократична България“ Борислав Сандов заяви пред БНР, че решението на партията „Има такъв народ“ да върне управленския мандат не е изненадващо.

„Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, аргументира се той в предаването „Хоризонт до обед“ на програма „Хоризонт“.

Сандов посочи, че предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента.

„За нас от ДБ такава хипотеза беше разглеждана, ние имаме готовност да действаме в една такава ситуация, друг е въпросът дали това е правилният подход в този случай, при положение, че се намираме в здравна и икономическа криза, и ако това предвещава отиване и към политическа криза, ние ще трябва да проявим здрав разум и още по-голяма отговорност“, смята Сандов.

Той допълни:

„Разбира се, по Конституция има възможност и за даване на трети мандатоносител, който да се опита да състави правителство, но мисля, че в тази ситуация, шансове за такова правителство са изключително малки, защото ако първата политическа сила като брой депутати в Народното събрание ГЕРБ е в тотална изолация, втората отказва да участва в съставяне на правителство, то много трудно може да се организира определено мнозинство и то бих казал, че няма да е стабилно“.

„Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори. Те трябва да бъдат възможно най-скоро, за да може да имаме есента някакво стабилно правителство“, подчерта още Борислав Сандов.

Сандов посочи още, че сега отговорността на президента Румен Радев е много голяма, още повече, че той есента също ще прави предизборна кампания.

Той призова гражданите да бъдат политически активни сега, още повече, че партиите сега в парламента ще се опитат да променят изборното законодателство, така че да се улесни достъпът до гласуване и да се ограничат възможностите за купен вот.

Във връзка с предсрочни избори Сандов заяви:

Не вярвам ГЕРБ да успее да добави гласове при нови избори, големият въпрос е дали и партии като ИТН и „Изправи се! Мутри вън“ ще успеят да увеличат подкрепата си, но аз вярвам, че ДБ ще успее да увеличи своята подкрепа на едни такива предсрочни избори. Според мен Националният план за възстановяване и устойчивост няма да бъде внесен до края на месеца от правителството в оставка, което ще ограничи възможностите на държавата значително, но ние ще се опитаме в тези две седмици да осветлим ситуацията в страната и да имаме яснота къде отиваме", заяви още Сандов.

Като член на „Зелено движение“ Борислав Сандов излезе преди дни с призив за „позеленяване“' на българското Народно събрание. Той настоява Председателят на Народното събрание да инициира нужните промени за премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба и за поставяне на велостойка в зоната за сигурност в парламента.

"За да се доближим поне малко до добрите примери от Западна и Централна Европа, да се види, че отиваме към новата устойчива епоха, без използването на коли и охрана", посочи още Сандов.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

"Това е поругаване паметта": Архитекти и родолюбиви организации срещу решението на Терзиев за Войнишкия паметник

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата.  Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи , че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за..

публикувано на 05.07.24 в 10:25
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза

Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза. Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов.  Той увери, че ИТН са готови да получат третия мандат, за да дадат алтернатива на България: "Ако има разум въобще сред другите политически формации, да излезем от кризата. До момента се..

публикувано на 05.07.24 в 10:23

В Иран гласуват за президент на втори тур

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа се явяват реформистът Масуд Пезешкиян и твърдолинейният Саид Джалили при сравнително близки резултати на първия тур - съответно над 42 и близо 39 процента от гласовете. 69-годишният Масуд Пезешкиян е сърдечен хирург, депутат от Тебриз и бивш министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:13

Рекорден брой американци на път покрай Деня на независимостта

Рекорден брой американци пътуват по случай почивните дни около националния празник - Денят на независимостта. Асоциацията на американските автомобилисти изнесе данни, че близо 71 милиона души са се отправили на път в дните около националния празник на страната 4 юли. Това представлява увеличение с 5% спрямо същия период на миналата..

публикувано на 05.07.24 в 10:06
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за рокади в областните управи. Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да напредва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който познава ДПС от създаването ѝ.  " Излизането наяве на това разцепление чрез гласуването и за двете..

публикувано на 05.07.24 в 09:22
Мустафа Емин

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, настоя заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България". "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20