Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антична фигура на гладиатор бе открита под останките на средновековната крепост Урвич

Снимка: Николай Овчаров

Антична фигура на гладиатор бе открита под останките на средновековната крепост Урвич, съобщи през седмицата археолога проф. Николай Овчаров. Той и негов екип проучват обекта от години, който е близо до София и сега освен фигурката на гладиатор са намерени и множество златни, сребърни и бронзови монети. 

Преди малко повече от месец в ефира на „Хоризонт“ ви представихме книгата „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея”, чиито автори са археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов. В тази монография са представени основните резултати от проучвания, продължили десетилетия за крепостта Урвич до софийското село Кокаляне. Това е един от най-дълго проучваните обекти, който е и съвсем близо до столицата - само на 5 км. 

Съвместната работа на проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов продължава и тази седмица те представиха нови находки - златни, сребърни и бронзови монети и уникално изображение на гладиатор, което доказва блясъка на игрите в Амфитеатъра на Сердика от римската епоха, каза проф. Николай Овчаров:

"В нашите разкопки най-неочаквано в областта на манастира и в областта на крепостните стени попаднахме на зидове от римската епоха и на множество монети. Те са стотици на брой, златни сребърни, бронзови монети, периода от втори, трети век нататък до 6 век и там в тези наши разкопки излезе тази фигура на гладиатор, първата ни идея беше римски войник. Това се виждаше по много неща, той е в позата, в която държи копие. Предната част е счупена, но добре се вижда главата му, всичко е запазено в една нападателна поза, копие насочено напред добре, хванато с двете ръце, погледът устремен напред към някакъв враг. Първата ни идея беше, че това е римски боец, но после, когато се задълбахме в литературата се оказа, че имаме гладиатор. Гладиатор и то не какъв да е гладиатор, това е така нареченият венатор". 

Изображението на венатор, за което говори проф. Николай Овчаров, е високо 7 см и е изрязано от оловен лист. На него личи фигура на гологлав боец, облечен в къса туника, пристегната с препаска на кръста. Краката са обути в ботуши или обвити с кожа от коленете надолу, като човекът държи дебело копие, с което атакува, каза още проф. Овчаров:

"В случая ние имаме чудесни аналогии на нашето изображение. Това са различни мозайки от римската империя, от големият императорски дворец в Константинопол от началото на 4 век, от галерия "Боргезе" в Рим пак от 4-5 век , главно от 4-5 век са аналогиите, а чертите на нашият оловен войник много добре показват в същото време 4-5 век. Затова говорят стилови особености като прическата и големите очи. Това е много характерен белег за епохата на Константин Велики и неговите наследници. Ние с увереност можем да датираме нашият гладиатор в 4-5 век именно във времената на Константин Велики и неговите наследници".

Снимка: Николай Овчаров

Филип Петрунов, археолог от Националния археологически институт с музей към БАН и докторант в Нов български университет каза за откритите монети:

"В процеса на проучване на късносредновековния манастир, който е от 15-17 век, ние попаднахме на едно значително голямо количество късноантични паметници. Ние имаме по-малко от 30 монети от османската епоха от края на 14-ти до края на 17 век и над 200 монети от периода 2-6 век. Това са всички императори от 198 година до края на 6 век, до 570 година. Монета на  Марциян". 

Археолозите обаче правят уточнението, че крепостта „Кокалянски Урвич“ край София e едно от последните убежища на цар Иван Шишман срещу османското нашествие. През ХV-ХVІІ в. в нейните останки пък е съграден важен манастир, съхранил български традиции и описан от първия български възрожденец Паисий Хилендарски в „История славянобългарска”. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58