Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският посланик в България изказа благодарност за политическата поддръжката

Н.Пр. Виталий Москаленко: Хибридната война на Русия срещу Украйна продължава

Русия узурпира Азовско море и голяма част от Черно море, това е пълзяща анексия, заяви посланикът на Украйна

Украинският посланик Виталий Москаленко
Снимка: Ани Петрова

"Хибридната война на Русия срещу Украйна продължава от 2014 година, когато беше окупиран Крим". Това заяви пред БНР Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България. По думите му напрежението между двете страни отново ескалира сега, защото "Русия продължава политиката си на унищожаването на Украйна като държава и отделна политическа единица".

Посланикът подчерта, че е добре, че руските войски се оттеглят от границата с Украйна, но това не означава, че ситуацията е разрешена в положителен смисъл.

"Въпросът е дали ще бъдат изтеглени всички, а няма да остане някой. Вторият въпрос е дали това не може да бъде повторено и в някакъв момент те да бъдат върнати".

Според Виталий Москаленко в струпването на военни от Русия по руско-украинската граница е имало и сигнали към Запада.

"Логиката на събитията свидетелства, че това е фундаментална линия на Путин и на Руската федерация по заграбване на Украйна, което цели и по-нататъшна инвазия на Русия и към Европа, ако падне Украйна", обясни дипломатът.

Н.Пр. Виталий Москаленко смята, че е безсмислена среща в Москва между президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски:

"Путин настоява, ако има среща за урегулиране на конфликта в Донбас, тя да бъде между украинския президент Зеленски и представители на терористични групировки - т.нар. републики, организирани от Русия и породени от Москва, която поддържа сепаратистите".

Той припомни, че досега Русия е избягвала възстановяването на Минския процес и преговорите на високо ниво в Нормандския формат, тъй като е преследвала "опасна стратегия за ескалация на конфликта".

"Москва от самото начало не иска да започне изпълнението на Минските споразумения, в които първа точка е прекратяване на огъня... Последното споразумяване за прекратяване на огъня беше постигнато през лятото на миналата година и оттогава нататък не е минал и един ден, в който руските терористични войски не са нарушавали прекратяването на огъня. Вчера (26 април) пак 9 пъти е било нарушено това споразумение и има ранен украински войник".

Посланик Москаленко определи като негативно за Украйна затварянето до октомври 2021 година на част от Черно море, в посока на Керченския пролив, за военни и държавни кораби, включително и на други държави.

"Това означава, че корабоплаването на украинските кораби по крайбрежието на Азовско море ще бъде блокирано... Русия узурпира Азовско море и голяма част от Черно море, това е пълзяща анексия", заяви той.

Украинският посланик в България изказа благодарност към страната ни за политическата поддръжката. 

"Много сме благодарни на България и на страните от ЕС, НАТО и САЩ, че имаме политическа поддръжка и се надяваме това да продължи". 

Интервюто на Снежана Иванова с Н.Пр. Виталий Москаленков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22