Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Растението се отглежда се роботизирано в израелската пустиня Негев

Най-малкият зеленчук в света – манкай може би е супер храната на бъдещето

Водораслото съдържа вещества, които регулират холестерола, кръвната захар и затлъстяването

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay
Предстои Гергьовден, когато всеки обича да похапне и зелена салата, и агнешко. Вече е открита супер-храна, която може да замени и двете, при това расте в пустинята. Дали това не е храната на бъдещето? Отдалече приличат на парници, това са покрити басейни, ширнали се на 50 дунама в пустинята Негев, недалеч от кибуц "Беери". Работи само един човек на смяна. Всичко - от „засаждането“ през отглеждането и прибирането на реколтата се върши от роботизирана технология, ръководена от изкуствен интелект. Може би това е една от малкото храни, където от 1 килограм за един месец реколтата нараства до един тон. Растението се нарича Манкай.

„Манкай е най-малкият зеленчук в света: 0, 05 мм. Въпреки това си има листа и стъбълце, но не и корени. То плава над водата и по това се различава от водораслите. За разлика от спиролината, например, е вкусово неутрално, докато водораслото има доминантен вкус. Затова смятаме, че е супер храната на бъдещето. Нарекли сме го Манкай от Ман - мана небесна и хай- живо“, каза пред БНР Ефрат Крайнер, заместник-директорка по производството на земеделската стартъп програма.

„Растения от семейството на това растение виреят във Виетнам и там са деликатес вегетарианските кюфтета от него. Как е попаднало в израелски водоем на север в страната, не е ясно. Може някоя от прелетните птици да го е донесла, разказа Крайнер. И допълни:

„Всяка едва забележима точица е цяло растение. Страшно е разглезено. Ако му е прекалено топло, се спотайва на дъното и заспива. Ако му е прекалено студено, също не се размножава. Не харесва да му е прекалено тясно. Някакъв израелски агроном пръв забелязал непознатото растение. Занесъл образец в израелската академия на науките. От там го предадоха на нас“.

Ефрат Крайнер поясни, че 7 години са изучавали оптималния начин за отглеждането му. При него се използва страшно малко вода и се изисква естественото осветление - безотпадна технология е.

„Всеки 3 дни прибираш реколта, без да си копал, садил, плевил, поливал. Тайната ни е в подхранването“, каза още ученият.

Докато разработват технологията за отглеждането му в стерилно чиста вода, няколко университета проявяват интерес към него, но от съвсем други гледни точки: хранителна стойност, лечебни качества и др.

„Не сме ги наемали, точно обратно бързахме да създадем технологията ни и да я патентоваме. От научните статии на екипи от "Харвард", университети в Аризона и в Лайпциг, както и израелските- от Бер Шева и института "Вайцман", става ясно как човешкият организъм го усвоява и преработва.

В тези зелени точици има желязо, пълноценни протеини, аминокиселини, омега 3, най-важното витамин В- 12, който обикновено се съдържа в яйцата и месото, въобще в животинските храни. Затова нашите зелени кюфтета или коктейли са „месо за вегетарианци“, посочи още Крайнер.

Сред експериментите, които институтът "Вайцман" прави, е, че е осигурил коктейли от това растение за работниците над 40 годишна възраст в атомната електроцентрала в „Димона“. При толкова тежки условия на работа и над определена възраст повечето от тях са имали фонови заболявания. След една година всекидневна употреба много от диабетиците стабилизирали кръвната си захар, а страдащите от затлъстял черен дроб намалили чувствително холестерола в кръвта си.

„Така че сме създали здравословна храна. Много се е харесала и на студентите в "Харвард", голяма част от които са вегени. Най-доброто е, че Манкай няма собствен вкус и мирис и може да бъде прибавян към сладки или солени храни. Кой каквито харесва. А дали ще стане вкусно, зависи от качествата на готвачите“, завършва ученият.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Романов

Антъни Романов - наследник на прочутата циркова фамилия Романови

В следващите минути ще ви отведем на цирк. Ще ви срещнем с талантливия Антъни Романов – наследник на прочутата циркова фамилия Романови.  Антъни и неговият танцуващ под звуците на акордеон кон Девил бяха част от зрелищната "Нощ на звездите", организирана от фондацията на Енчо Керязов.  14-ото издание на "Нощ на звездите" ще се проведе в София..

публикувано на 09.06.25 в 14:40
Момчил Кузманов

Момчил Кузманов - между преподаването на история, страстта към арехологията и хеви метъла

Момчил Кузманов е учител по история в столична езикова гимназия. Освен това той дълги години се занимава с археология , но една от най- любимите му страсти в живота е тежката музика . Той обича да я слуша и да я създава.  " Дълги години се опитвах да съчетая археологията с историята , но те са различни направления, чудех се през годините от кое да..

публикувано на 08.06.25 в 07:10

"Лоно": Широко отворените прозорци навътре и навън

Една разходка в парка, край морето, в паметта и емоционалността, след която вече вкъщи, стоиш пред прозореца и се взираш в светлината на току-що падналия дъжд....  Това пише поетът Иван Димитров за "Лоно" - новата стихосбирка на Радослав Чичев.  Време е да отворим широко прозорците за лирика с поета и водещ от програма "Христо Ботев"..

обновено на 07.06.25 в 10:50
Марко, Камен, Благо (от ляво на дясно)

Къде дебнат спотърите и какви тайни снимат?

Преди още да има официално съобщение за идването на новия Ф-16 и полета му, за това съобщиха в социалните мрежи. Къде случайно, къде нарочно снимките му в полет също бяха пуснати там от специален вид хора. Това са спотърите .  Те "дебнат" за сега извън районите на летищата, идващите самолети и снимат. Това е хоби. Което може би има..

публикувано на 07.06.25 в 06:30

Въведение в спешълти кафето

Спешълти интервю за спешълти кафе . Това ви предлагаме този път в Автономията за слушане. Главният ни герой този път е Йонатан Аначков - Джони . Той има бизнес с пекарна на кафе, както и кафене в центъра на София, в което предлага отбрани висококачествени сортове, придаващи не просто наслада, но и възвишеност на вкуса на тъмната напитка...

публикувано на 08.06.25 в 07:00

Нестинарски страсти: Има ли сензация в позицията на Църквата?

Нестинарството, една от най-древните български традиции, влезе под прицела на православната ни църква. Това не се случва за първи път, но сега стана причина за поредното разделение на обществото ни. На 21-ви май, когато по стар стил почитаме Св. св. Константин и Елена, Сливенският митрополит Арсений призова свещеници и православни християни да..

публикувано на 03.06.25 в 07:01

Христо Вътев: Господ използва всякакви методи, за да ни научи на нещо

Христо Вътев е председател на Бялото братство, което възстанови къщата на Петър Дънов, в която е живял и Георги Димитров. Всеки ден на столичната улица "Опълченска" №66 къщата е отворена за посетители. 1904 до 1926 година Учителят Дънов е посрещал посетители и е изнасял беседи всяка неделя в 10 часа. Христо Вътев разказва, че..

публикувано на 01.06.25 в 07:58