Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Растението се отглежда се роботизирано в израелската пустиня Негев

Най-малкият зеленчук в света – манкай може би е супер храната на бъдещето

Водораслото съдържа вещества, които регулират холестерола, кръвната захар и затлъстяването

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay
Предстои Гергьовден, когато всеки обича да похапне и зелена салата, и агнешко. Вече е открита супер-храна, която може да замени и двете, при това расте в пустинята. Дали това не е храната на бъдещето? Отдалече приличат на парници, това са покрити басейни, ширнали се на 50 дунама в пустинята Негев, недалеч от кибуц "Беери". Работи само един човек на смяна. Всичко - от „засаждането“ през отглеждането и прибирането на реколтата се върши от роботизирана технология, ръководена от изкуствен интелект. Може би това е една от малкото храни, където от 1 килограм за един месец реколтата нараства до един тон. Растението се нарича Манкай.

„Манкай е най-малкият зеленчук в света: 0, 05 мм. Въпреки това си има листа и стъбълце, но не и корени. То плава над водата и по това се различава от водораслите. За разлика от спиролината, например, е вкусово неутрално, докато водораслото има доминантен вкус. Затова смятаме, че е супер храната на бъдещето. Нарекли сме го Манкай от Ман - мана небесна и хай- живо“, каза пред БНР Ефрат Крайнер, заместник-директорка по производството на земеделската стартъп програма.

„Растения от семейството на това растение виреят във Виетнам и там са деликатес вегетарианските кюфтета от него. Как е попаднало в израелски водоем на север в страната, не е ясно. Може някоя от прелетните птици да го е донесла, разказа Крайнер. И допълни:

„Всяка едва забележима точица е цяло растение. Страшно е разглезено. Ако му е прекалено топло, се спотайва на дъното и заспива. Ако му е прекалено студено, също не се размножава. Не харесва да му е прекалено тясно. Някакъв израелски агроном пръв забелязал непознатото растение. Занесъл образец в израелската академия на науките. От там го предадоха на нас“.

Ефрат Крайнер поясни, че 7 години са изучавали оптималния начин за отглеждането му. При него се използва страшно малко вода и се изисква естественото осветление - безотпадна технология е.

„Всеки 3 дни прибираш реколта, без да си копал, садил, плевил, поливал. Тайната ни е в подхранването“, каза още ученият.

Докато разработват технологията за отглеждането му в стерилно чиста вода, няколко университета проявяват интерес към него, но от съвсем други гледни точки: хранителна стойност, лечебни качества и др.

„Не сме ги наемали, точно обратно бързахме да създадем технологията ни и да я патентоваме. От научните статии на екипи от "Харвард", университети в Аризона и в Лайпциг, както и израелските- от Бер Шева и института "Вайцман", става ясно как човешкият организъм го усвоява и преработва.

В тези зелени точици има желязо, пълноценни протеини, аминокиселини, омега 3, най-важното витамин В- 12, който обикновено се съдържа в яйцата и месото, въобще в животинските храни. Затова нашите зелени кюфтета или коктейли са „месо за вегетарианци“, посочи още Крайнер.

Сред експериментите, които институтът "Вайцман" прави, е, че е осигурил коктейли от това растение за работниците над 40 годишна възраст в атомната електроцентрала в „Димона“. При толкова тежки условия на работа и над определена възраст повечето от тях са имали фонови заболявания. След една година всекидневна употреба много от диабетиците стабилизирали кръвната си захар, а страдащите от затлъстял черен дроб намалили чувствително холестерола в кръвта си.

„Така че сме създали здравословна храна. Много се е харесала и на студентите в "Харвард", голяма част от които са вегени. Най-доброто е, че Манкай няма собствен вкус и мирис и може да бъде прибавян към сладки или солени храни. Кой каквито харесва. А дали ще стане вкусно, зависи от качествата на готвачите“, завършва ученият.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводител: Орехът е един от най-ценните продукти на земята

Масло, тахан, брашно, крем за лице, дори оцет, както и… маджун от диня – това е продукцията на биопроизводителя Рашко Денев. В малката семейна работилничка работят той и съпругата му. Отглеждат 60 декара собствени орехови насаждения и 90 дка под наем . "Всички са био, нямаме право в стопанството да имаме и био, и не био." "Някога си..

публикувано на 09.10.25 в 07:03
Хераклея Синтика

Рекордно дълго археологическо лято на Хераклея Синтика

Рекордно дълго - половин година, продължи археологическото лято в района на античния град Хераклея Синтика . Освен планираните проучвания, имаше и извънредни, които получиха допълнително финансиране и много ценни резултати. Те се проведоха по трасето на разширявания вертикален газопровод в района на античния град. В края на миналата седмица..

публикувано на 07.10.25 в 12:00

платена публикация
Шестото издание на образователната кампания "Пресичам безопасно с TEDI" стартира от Велико Търново

24.9.2025г. – За първи път образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” стартира от Велико Търново. Шестото издание на инициативата бе поставено в основно училище "Патриарх Евтимий", където първокласници придобиха ценни знания за пътната безопасност от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе..

публикувано на 06.10.25 в 16:15
Стефан Курдов

Стефан Курдов защитава правата на бездомните животни във Варна

От 50 до 300 лева е глобата, ако храниш бездомно животно във Варна. С това са се преборили доброволците от координационен център за противодействие на насилието над животни "Зоопатрул" с председател журналистът на свободна практика Стефан Курдов . Предстои тя да бъде отменена от Общинския съвет. Той и неговите съмишленици успяха да осигурят 120..

публикувано на 05.10.25 в 05:22
Весела Дякова

Весела Дякова: В обучението по музика най-важна е дисциплината

Музикалният педагог Весела Дякова ван Авермат е посветила целия си живот на музиката и работата с деца . Петнадесет години г-жа Дякова е преподавала клавирен съпровод в Музикалното училище в Пловдив. След 1989 г. продължава учителската си дейност в Белгия. Запалила е десетки деца по музиката, а нейни възпитаници сега се изявяват по международните..

публикувано на 04.10.25 в 09:00
Творбата

Ярката и неудобна живопис на тандема Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов

Ярка и неудобна живопис. Така можем накратко да опреелим творбите на тандема художници Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов. Двамата имат прясно открита изложба, носеща името “Под едно небе 2” в пловдивската галерия “Възраждане” .  Часове след събитието те дойдоха в студиото на Автономията , за да се изкажат за каквото ги..

публикувано на 30.09.25 в 20:33
Чавдар Киселинчев

Спомняме си за Чавдар Киселинчев

Спомняме си за Чавдар Киселинчев. Той е един от най-авторитетните външнополитически коментатори в Българското национално радио. Красив ум, човек с голяма обща култура, впечатляващи познания за процесите в света, които е обяснявал на младите си колеги в БНР, които са го слушали с удоволствие. Липсата на коментатори от такъв ранг създава..

публикувано на 29.09.25 в 13:00