Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на Pfizer/BioNTech може от юни да бъде достъпна в Европа за деца между 12 и 15 години

Снимка: архив

Ваксината на "Байонтех" (BioNTech) и "Пфайзер"(Pfizer) да бъде достъпна за децата от 12 до 15-годишна възраст в Европа от юни. Очакване за това изрази изпълнителният директор на "Байонтех" Угур Шахин.

След края на третата фаза от изпитанията в края на март германската компания обяви, че ваксината е 100 процента ефективна при лицата от споменатата възрастова група. Заявлението до европейския регулатор ще бъде подадено идната седмица, съобщи Шахин, цитиран от Франс прес.

Германският здравен министър Йенс Шпан изрази увереност, че ваксинацията на 12-годишните в Германия ще бъде извършена "най-късно" през лятната ваканция.

Ваксинирането на по-младите е ключова стъпка към постигане на колективен имунитет и възстановяване на нормалния учебен процес.

Германското издание "Шигел" пък цитира Угур Шахин да казва, че неговата компания BioNTech очаква до септември резултати от тестването на ваксината срещу Covid-19, която е разработена с Pfizer за бебета на и над шест месеца.

"През юли първите резултати могат да бъдат на разположение за децата от 5 до 12 години, през септември за по-малките деца“, каза той и добави, че отнема около четири до шест седмици за оценка на данните.

"Ако всичко върви добре, веднага след като данните бъдат оценени, ще можем да подадем заявлението за одобрение на ваксината за всички деца в съответната възрастова група в различни страни", каза Шахин.

Този месец BioNTech и Pfizer вече поискаха от американските регулатори да одобрят спешното използване на тяхната ваксина за юноши на възраст от 12 до 15 години.

Ваксината на двете компании вече беше разрешена за употреба при лица на възраст 16 и повече години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард предупреди, че през последното тримесечие на годината може да се очаква леко покачване на инфлацията,..

публикувано на 12.09.24 в 17:39
Елена Дариева

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни. Това коментира в интервю пред БНР социологът Елена Дариева. "Още са застинали на етапа с кого да..

публикувано на 12.09.24 в 17:24
Орлин Колев

Орлин Колев: Много малка е вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор

Има много въпроси по отношение на обективността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговата независимост . Това каза пред БНР конституционалистът Орлин Колев и уточни: "Могат да бъдат релевирани опасения за дейността на този ВСС с оглед на това, което видяхме в близкото минало по отношение на главния прокурор и действията срещу него. Това буди много..

публикувано на 12.09.24 в 17:16
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на доклад за дейността ѝ.  Документът трябва да бъде представен до две седмици. Депутатът от "Възраждане"..

публикувано на 12.09.24 в 17:02

ЦИК остави без разглеждане всички заявления на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да остави без разглеждане всички заявления, подадени от двете крила на ДПС във връзка с излизането или оставането на партията в състава на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС Решението беше подкрепено от 12 от членовете на..

публикувано на 12.09.24 в 16:51

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща".  Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на..

публикувано на 12.09.24 в 16:13