Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандец стана общински съветник във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново стана първият град в страната, в който интересите на местните хора се защитават от чужденец. В навечерието на Великденските празници холандецът Якоб ван Бейлен стана част от 37-членния местен парламент, след като юристът Калоян Янков беше избран за народен представител. 

Зелено, хуманно, културно“ са принципите на холандеца. Избори до безкрайност не е добре за развитието на България, казва чужденецът, избрал да живее и работи у нас. 

За Ван Бейлен великотърновци казват, че е по-патриот от мнозина. Няма зелена кауза в града, в която да не е участвал. На антиправителствените протестите през миналото лято във Велико Търново винаги беше на първа линия, предаваше от протестите за холандските медии.  

„Аз съм на 72 години, вече от 7 години съм пенсионер. От 11 години постоянно живея в България. За първи път бях тук 1967-а година като турист. Много обичам природата тук и най-вече живите традиции и затова реших да остана тук“.  

Като общински съветник Якоб ван Бейлен стана член на постоянните комисии по образование, наука и култура, по бюджет и финанси и по устройство на територията, транспорт и паркиране. Казва, че ще работи за промяната: 

„Мога да кажа, че съм доста интегриран. Виждам много хора, обичам да ходя пеша и виждам доста от проблемите на града. Има нужда от промяна за много области. В държавно ниво е ясно – има голяма нужда от юридическите реформи. Ако гледаме тук, във Велико Търново първо липсва много ремонт, навсякъде. Ако от паметника на Самоводската чаршия отида до Царевец, което е най-туристическият маршрут, виждам фасадите, виждам всички мъртви магазини долу на сградите. Боли ме“. 

Едно от нещата, с които иска да се ангажира, е развитието на устойчив туризъм във Великотърновския регион, за да не бъде градът временна спирка за една-две нощувки за преминаващите българи и чужденци. 

„Искам да работя за друг вид туризъм, който също правех в Котел, мястото, където първо бях. В Търново и района чужденците или българските гости да остават от четири до осем дни тук, в града, с туристически програми и пакети“. 

снимка: Здравка Маслянкова
Холандецът дълги години се е занимавал с издателска дейности споделя, че винаги е бил политически активен. Във Велико Тръново стана общински съветник от коалиция „Демократична България – обединение“ като представител на „Зелено движение“. Не одобрява сегашната политическа ситуация в България и я определя като прекалено динамична и несигурна, правейки асоциации със случващото се в родната си Нидерландия: 

„Да имаме наскоро нови избори, всички говорят така – 4 или 11 юли. Мисля, че беше хубаво да имаме един парламент, който работи два-три-четири месеца. Хората повече може да разберат кой кой е и какво прави. Не зная какво ще бъде, ако имаме избори след два месеца. У нас е малко друго, ние също имахме наскоро избори за парламент и пробваха да правят коалиции. Този процес у нас е 4-5, дори до 8-9 месеца пробват да формират коалиции. По-лесна е ситуацията, от колкото тук. Тук е как да кажа – бърза се. Има го и това, че българските политици работят на инат, защото зад всички тях има някакви интереси“. 

На 72 години Якоб ван Бейлен е оптимист и не спира да очаква промяната, за която казва, че няма да настъпи скоро.   

В Нидерландия той е основател на хор „Чубрица“, а в Котел, където е живял, преди да се премести във Велико Търново, холандецът три години е членувал в коледарската група „Даскалите“. Притежава най-голямата частна колекция на старинни български килими. Спасил е 570 килима. Мечтата му е да създаде инициативен комитет, с който да направи национален музей на българския килим.  

снимка: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42