Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май - Ден на Европа и Ден на победата

Замъкът Монтериджони в Тоскана, с цветовете на знамето на ЕС за Деня на Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната  промишленост на западноевропейските страни, което се смята за „първата реална крачка към европейска федерация". Инициативата му полага основите на днешния Европейски съюз.

5 години след края на Втората световна войнаден  Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на ресурсите и производството на въглища и стомана, така че да се избегнат бъдещи военни конфликти. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

9 май се отбелязва и като Ден на победата над фашизма (1945). Той е официален неработен ден в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Узбекистан. Историческият повод за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 г. акт за безусловна капитулация на Германия, с което завършва Втората световна война в Европа.

На тази дата всяка година Русия отбелязва края на 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи, припомня и БГНЕС. В неизменна традиция се е превърнал военният парад на Червения площад в Москва, който демонстрира военната мощ на Русия. Първият парад на победата е проведен на 24 юни 1945 г.

9 май е официален празник и в Израел. С него се отбелязва годишнина от победата над нацистите през Втората световна война. Чества се от 2018 год. В България 9 май в продължение на десетилетия също се честваше като Ден на победата, а като Ден на Европа се отбелязва съгласно Постановление № 54 на Министерския съвет, издадено на 29 март 2005 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26