Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът с още две титли на СК в Баку, Калейн със злато с лента

6 медала, от тях три златни, един сребърен и два бронзови, спечелиха българските гимнастички във финалите на уредите на световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).

След титлата в многобоя, ансамбълът ни за пореден път доказа класата си, като спечели първите места и в двата финала. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова изпълниха перфектно композицията си, поставена на компилация от песни на Елица и Стунджи и заслужиха първото място с оценка от 45.600 точки (36.7 за трудност и 8.900 за изпълнение). Среброто взе петорката на Италия с 44.550 точки, а бронза стана притежание на състава на домакините от Азербайджан - 44.000 точки.


Във финала с три обръча и два чифта бухалки момичетата на Весела Димитрова и на Михаела Маевска представиха по безупречен начин съчетанието по музика от балета "Спартак" на Арам Хачатурян и с 43.150 отново се поздравиха със злато. Второ сребро в тези финали спечели ансамбълът на Итилаия - 41.900 точки, а бронзът отиде при гимнастичките на Беларус - 39.850 точки.


В индивидуалното Боряна Калейн беше недостижима във финала с лента. Възпитаничката на Мариана Памукова буквално отнесе конкуренцията и с 24.300 точки стъпи на най-високото стъпало на подиума. Втората ни представителка в този финал Катрин Тасева също си заслужи място на стълбичката - броз с оценка от 21.500. Между двете българки застана Алина Харнаско (Беларус) - 23.450 точки.


Във финала с бухалки Боряна Калейн спечели среброто с 27.400 точки. Пред гимнастичката на "Левски Триадица"  се класира единствено Линой Ашрам (Израел) - 27.800 точки. Трета е Лала Крамаренко - 27.150 точки.


Топ гимнастичката ни допълни колекцията си от медали от този турнир и с бронз във финала с топка. За съчетанието, поставено на песента "Вечерай Радо", българката получи 26.100 точки. Със същата оценка е и Даря Трубникова (Русия), но тя има по-висок резултат за изпълнение - 9.100 срещу 8.750 за Калейн. Първи златен медал в кариерата си от световна купа спечели италианката Александра Аджурджукулезе, която триумфира в този финал с 26.350 точки.


В изпълненията с обръч победителка стана Линой Ашрам (Израел) с 27.150 точки, следвана от Лала Крамаренко (Русия) с 26.850 точки и Алина Харнаско (Беларус) с 26.600 точки. Катрин Тасева се класира на пето място с 25.300 точки.


Така равносметката за България от турнира от световната купа в Баку е 8 медала  - 4 златни (три за ансамбъла, един на Боряна Калейн), 2 сребърни (на Боряна Калейн) и 2 бронзови (един на Боряна Калейн и един на Катрин Тасева).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новият треньор на Спартак Кириакос Георгиу.

Ботев (Враца) и Спартак (Варна) не се победиха с новите треньори

Ботев Враца и Спартак Варна завършиха 1:1 в мач от 12-ия кръг в Първа лига. Двубоят бе повторен дебют за Христо Янев начело на врачани и първи за Кириакос Георгиу начело на гостите. Двата тима не успяха да си вкарат през първата част. Варненци имаха леко предимство във владеенето на топката. Ботев стигна до един точен удар към вратата на Величков, като..

публикувано на 13.09.24 в 21:37

Феновете на ЦСКА София изкупиха и допълнителните пропуски за мача с Локомотив (Сф)

Феновете на ЦСКА София изкупиха всички билети, предоставени от Локомотив София за предстоящата среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двубоят е на 16.09 (понеделник) от 19.45 часа на стадион „Локомотив“ в столичния квартал „Надежда“. „Привържениците на ЦСКА за пореден път демонстрираха вярната си подкрепа към любимия клуб, след като 3 дни по-рано изкупиха..

публикувано на 13.09.24 в 19:42

Лудогорец продава билети в пакет за мачовете от Лига Европа

Лудогорец стартира свободна продажба на пакетни билети за домакинските мачове от основната фаза на турнира Лига Европа от утре, 14 септември. Цената на пакета, включващ и четирите домакинства е с 25% отстъпка от цените на пропуските. Цените на билетите са както следва: Сектор В, блокове 2, 3, 4 и 5 – 50 лв. Пакетна цена - 150 лв Сектор В, блокове 1 и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38

Хебър геройски измъкна точка от Локомотив (Пд)

Хебър измъкна точка при гостуването си на Локомотив Пловдив в мач от 12-ия кръг на Първа лига. Двубоят на "Лаута" завърши 3:3, а гостите се добраха до равенството с два гола в добавено време. Така тимът на треньора Любослав Пенев останаха на шесто място във временното класиране с актив от 12 точки, а Хебър e 14-и с пет пункта. Срещата започна отлично..

публикувано на 13.09.24 в 19:22
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева пропуска гръцкото рали Дет заради здравословни проблеми

Европейската ни рали шампионка при жените Екатерина Стратиева няма да участва в рали Дет, кръг от гръцкия шампионат по автомобилизъм.  Причината е, че тя все още се възстановява от здравословния проблем, който беше причина за отпадането й от рали Барум. “Много съжалявам и определено ми е трудно да стоя и гледам отстрани, но здравето е преди всичко...

публикувано на 13.09.24 в 15:35
Андрей Жеков

Андрей Жеков се завръща във волейболен клуб Левски

Андрей Жеков се завръща в Левски София, съобщиха от волейболния шампион на България в петък.   "Най-успешният български разпределител от близкото минало отново ще бъде част от треньорския екип на Левски София. Той ще съвместява роля и отговорности с Андреа Буратини за развитието на различните формации при подрастващите. Фокусът му ще бъде върху..

публикувано на 13.09.24 в 14:16
Станимир Беломъжев

Станимир Беломъжев е сред първите 30 в средната дистанция на СП по колоориентиране

Станимир Беломъжев записа още едно класиране в топ 30 на света, след като финишира на 29-а позиция в средната дистанция на световното първенство по колоориентиране (WMTBOC 2024) край Шумен. Националът ни  финишира на изоставане от 5:37 мин. от новия световен шампион Кристоф Богар (Чехия). Камен Иванов завърши 50-ти, Ивайло Христов - 55-ти, Христо..

публикувано на 13.09.24 в 13:53