Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Карастоянова: Необходима е нова концепция за презентиране на българския туризъм

Снимка: БГНЕС

"Проблемите и тяхното решаване отдавна напуснаха полето на туристическият бранш и нивото не е свързано само с международните ни партньори и туроператори. Те са на полето на дипломацията и затова е необходимо и очакваме служебният министър на туризма да работи в много добър синхрон със служебния министър на външните работи, защото именно там трябва да се намери решение на въпроси, свързани с това България в какви категории на сигурност и на безопасност се намира спрямо критериите на отделните държави и нещо повече за процедурата, свързана с карантиниране след връщане от България в дадена страна", каза за БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

По думите ѝ особен приоритет трябва да бъде привличането на туристи от Русия.

"Там са необходими безкрайно убедителни знаци на положителни послания, на промяна в механизма за издаване на визи на руските туристи", допълни тя в предаването "12 + 3".

Тя коментира, че туристическият бранш заедно с бизнеса трябва да се опита да постигне определени резултати и решения на проблеми.

"Ако ние сега в рамките на следващите няколко месеца и под ръководството на служебния министър не започнем работа по нова концепция за нов бранд на България и начин на презентиране на българския туризъм на есенните борси с оглед на привличане на внимание и конкурентоспособност за 2022 година, мога категорично да заявя, че двата сезона - и 2021, и 2022 към този момент изглеждат еднакво застрашени", подчерта Полина Карастоянова.

Според нея трябва ясно да се заяви, че българският туристически продукт не е евтин, а е качествен.

"И независимо дали избира един турист настаняване в къща за гости с две стаи или петзвезден хотел, той трябва да бъде абсолютно сигурен и убеден в качеството на услугата и продуктите, които получава. Второто качество е качеството на информацията и комуникацията. Ние работим с парадигми, с визия и с модели на реклама, които са от XX век. Те са абсолютно старомодни, амортизирани и непроизвеждащи никакъв резултат. Това трябва да бъде прекратено мигновено и да се сложи началото на нова, модерна, дигитална, адекватна комуникация". 

Карастоянова заяви, че туристическият бизнес е изчерпал финансовият ресурс, с който могат да се правят допълнителни инвестиции, самите Covid-мерки струваха на бизнеса безкрайно големи инвестиции.

"Сeга е моментът държавата да поеме разходите по тестовете, с които искаме туристите да влизат, било то антигенни или PSR тестове и да се обособят карантинните хотели и да се поемат разходите по евентуално необходимостта от настаняване и лечение“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По планинските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30