Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се строи ли в района на парк „Бачиново“ в Благоевград

парк „Бачиново“
Снимка: Кети Тренчева

Съдбата на зелените площи и паркове в Благоевград отново беше поставена на карта, след като инвеститори са напът да получат разрешение за жилищно строителство в района на крайградския парк „Бачиново“ и конкретно - на тенискортовете. Това взриви реакциите на жителите на Благоевград и нагорещи до червено последните заседания на Общинския съвет. В крайна сметка местният законодателен орган наложи мораториум, като беше създадена временна комисия за изясняване на статута на всички зелени зони и законността на получените строителни разрешения.

Допускането на жилищно строителство в района на тенискортовете, от които започва най-големият парк на Благоевград – „Бачиново“, е станало възможно чрез нагло престъпление, твърди председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, който преди време предостави на медиите и на прокуратурата документацията по този казус. 

Според него това е станало през 2011 година, като е сменен статутът на земята като курортна зона, без знанието на Общинския съвет, определил зоната за озеленяване, спорт и атракции. Това на практика е дало възможност на собствениците на терена да поискат изготвяне на Подробен устройствен план, в който са предвидени хотел, СПА център, басейни и жилищни сгради с десетки апартаменти. Междувременно в Общинския съвет постъпват подобни сигнали и за парк „Ловен дом“, разположен на един от най-красивите хълмове в града. 

Снимка: Кети Тренчева

В крайна сметка местните законодатели гласуваха мораториум върху всички зелени площи, застрашени от строителство и сформираха временна комисия, чийто председател е д-р Павлин Янкулски. По думите му става въпрос за няколко емблематични за града места, придобити в миналото като спортни обекти или зелени площи с идеята в бъдеще да се построят някакви сгради, „което обаче не се харесва на гражданите“. Янкулски дава пример с кортовете:

„Никой не пречи на инвеститорите да ползват имота си. Но те са го купили като кортове. Нека го развият като такава спортна зона. Нека направят нещо, което да е пак в този дух, а не да стане един квартал.“

Трябва да се постигне баланс между обществения и частния интерес, категоричен е д-р Павлин Янкулски.

Немалко общински съветници директно обвиниха кметския екип на Благоевград, че обслужва единствено интересите на инвеститорите в зелените зони. Д-р Янкулски припомня, че чакат вече една година кметът да пусне заповед за комисията и пита защо се бави толкова много.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09