Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводи: Вече 16 месеца не работим

Предишното правителство предложило неподходящ проект за финансово подпомагане, твърдят туристическите водачи

Снимка: БГНЕС

Над 200 екскурзоводи и планински водачи адресираха отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на туризма Стела Балтова с искане за спешна безвъзмездна финансова помощ за изминалите 6 месеца заради спирането на дейността им по време на пандемията.

„Нашите очаквания от служебното правителство са да вземе малко по-конкретни и ясни решения“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ екскурзоводът Филип Станимиров.

Той обясни, че предишният кабинет е предложил проект, който екскурзоводите определят като неподходящ, а от 2 септември миналата година той е с много слабо движение. Резултатът по него би се проявил 9 месеца след подписване на договори за изпълнението на проекта, а срокът за подписване на договори бил 31 март 2021 година.

„Ние все още сме в етап одобряване на кандидатурите“, уточни Станимиров. По думите му екскурзоводите са били „елегантно отбити“ да изпълнят този проект, след като през миналата година станало ясно, че няма вариант за изплащане на помощ от типа на минимална работна заплата.

„Това е проект, който беше адаптиран. С две думи - по този проект желаещите екскурзоводи могат да изработят 5 хиляди презентации с продължителност до 10 минути и 5 хиляди видеоклипа, които да бъдат еднакви, унифицирани. Предполага се, че това ще бъде с рекламна цел, насочена към вътрешния пазар на туристите. Няма финал. Резултатът до момента: кандидатите – неправителствените организации на екскурзоводите,  са одобрени да кандидатстват по този проект. Това решение получихме в средата на месец април.“

Снимка: БГНЕС

„На практика летен сезон през 2020 г. нямаше. Периодът, в който ние не работим, е около 16 месеца“, обобщи Филип Станимиров пред БНР. 

С тенденция да продължи до края на 2021 г. това би било фатално, допълни Станимиров.

Лицензираните екскурзоводи у нас са около 1500, уточни той. 

„Вече година и половина нищо не са получили. Миналият сезон беше изключително лош", коментира и Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

„Ние очакваме нашите колеги да получат нещо, някаква компенсация“, изтъкна той, визирайки отправения апел към служебния кабинет. 

Според Миндов и сегашният сезон започва лошо. „Повечето от колегите нямат никакви заявки за сезона.“

Висящи остават дори заявките за август, септември и октомври, които могат да бъдат анулирани, отбеляза още той.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48