Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 220 станаха жертвите на сблъсъците между Израел и палестинците

| обновено на 18.05.21 в 16:55
Дим след поредните израелски удари по цели в град Газа в нощта срещу вторник, 18 май.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След продължило само няколко часа затишие, бунтовници от Газа са подновили ракетните атаки срещу Израел, пише Би Би Си. Загинали са двама работници от Тайланд, а други 8 са ранени. Израел от своя страна съобщи, че е провела стотици въздушни удари в Газа, основно срещу тунели и бази на бунтовниците. Обобщение на Силвия Петрова:

Насилието навлезе във втората си седмица. Загиналите са над 200 в Газа и 12 от израелска страна. Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към призивите за прекратяване на огъня.

Палестинците в Израел и окупираните територии обявиха днес обща стачка в знак на протест срещу агресията от страна на Израел в Газа и Ерусалим, както и репресията, извършвана от полицаи в Израел. Израелските власти отхвърлят обвиненията и хвърлят вината за ескалацията върху "Хамас".

Шестетажна сграда в Газа беше срутена след въздушен удар на Израел. В нея са се намирали образователни центрове на Ислямския университет и други колежи. Обитателите са били предупредени предварително и жертви не е имало.

Относно броя на изселените говорителят на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси Йенс Ларке заяви:

"Със сигурност са общо над 52 000. От началото на ескалацията, до вчера 132 сгради със 621 апартамента и магазини са били унищожени. Освен това, други 316 блока са сериозно поразени и вече са негодни са обитаване."

За кратко Израел отвори един гранично-пропускателен пункт за хуманитарна помощ към Газа, но го затвори заради снаряден обстрел по време на преминаване на камиони с помощ.

Египет ще осигури 500 милиона долара за възстановяване на щетите в ивицата Газа, стана ясно след среща в Париж между президента на африканската държава Абдел Фатах ал-Сиси, френския му колега Еманюел Макрон и краля на Йордания Абдула. Германия обеща 40 милиона евро за обезпечаването на хуманитарна помощ за цивилни в Газа. В същото време външният министър Хайко Маас осъди ракетните атаки срещу Израел от страна на "Хамас" и подчерта, че Израел има право на самозащита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14