Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стоянов: Първите сигнали за притеснително големи кредити от ББР са от 2014 г.

Сградата на Българската банка за развитие
Снимка: БГНЕС

Хвърлянето на светлина по темата вече е някакъв ефект. Това ще има и възпиращо действие за бъдещи такива кредити“. Това коментира пред БНР Николай Стоянов, журналист от вестник „Капитал“, във връзка с проверката, назначена от икономическия министър Кирил Петков в Българската банка за развитие (ББР). 

Вчера стана ясно, че бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели дела за клевета срещу финансовия редактор на вестник „Капитал“ Николай Стоянов в Софийския районен съд. Става въпрос за общо три тъжби, от които за две миналата седмица са връчени призовки на журналиста и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи. Претенциите са към две различни статии от миналата година, които обаче са свързани помежду си и в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите оплаквания твърди, че е независим от другия. Исковете са подадени в два поредни дни в средата на февруари 2021 г., малко над половин година след публикацията на първата от статиите. 

Стоянов посочи, че изданието, в което работи, следи темата с ББР от години и че първите сигнали за притеснително големи кредити датират от 2014 година - около колапса на КТБ. 

Има теза, че синхронно предприетите действия спрямо журналиста са опит за натиск и заглушаване на критичните медийни гласове в страната. Исковете носят отличителни черти на т.нар. SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие - бел. ред.), при което водещата идея е не да бъдат спечелени, а да бъдат отказани медии, активисти, неправителствени организации от активна гражданска позиция под страх от присъди или непосилни финансови санкции. 

„Надявам се в хода на делата това да се изясни. Напоследък Европейската комисия приема доста сериозно такъв тип дела, дори се предвижда законодателство в тази посока, защото се те се считат за заплаха за гражданското общество“, каза Стоянов в предаването „Нещо повече“. 

Интервюто с Николай Стоянов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Чобанов, главен редактор на сайта

Атанас Чобанов: Връзка с Йордан Цонев излиза от една от фирмите, получили кредит от ББР

Връзка с името на депутата от ДПС Йордан Цонев излиза от една от фирмите, които са получили 115 милиона лева кредит от Българска банка за развитие . Това съобщи пред БНР  Атанас Чобанов,  главен редактор на разследващият сайт "Биволъ" и уточни, че по..

публикувано на 18.05.21 в 17:29

ББР обеща пълно съдействие в предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър

Българска банка за развитие ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър Кирил Петков, съобщиха от банката.  Българска банка за развитие стриктно съблюдава действащата нормативна..

публикувано на 17.05.21 в 15:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евелина Бранимирова: Катастрофиралият самолет е учебно-боен

Катастрофиралият военен-транспортен самолет на Трета авиобаза в Граф Игнатиево е учебно боен, каза Евелина Бранимирова, медиен съветник на министъра на отбраната Атанас Запрянов. "Информацията е оскъдна, отменено е плануваното за утре авиошоу.  В..

публикувано на 13.09.24 в 14:22
Учебно-боен самолет L-39 катастрофира край трета авиобаза

Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39

От Министерството на отбраната определиха инцидента като достатъчно сериозен, без да съобщават каква е съдбата на пилота. Тренировъчният самолет L-39 се е разбил близо до базата при подготовка на утрешните демонстрации за авиошоуто, но..

публикувано на 13.09.24 в 14:18

Близо 120 хил. декара треви и храсти са унищожени при пожари в област Монтана

Близо 120 хиляди декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците.  24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана..

публикувано на 13.09.24 в 14:03

Гърция: Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис..

публикувано на 13.09.24 в 13:55

Удареният от руска ракета кораб в Черно море продължил курса си към Египет

Удареният вчера кораб в Черно море, натоварен със зърнени култури, е продължил безпрепятствено курса си към Египет. Търговският кораб, ударен от руска ракета в Черно море вчера, е собственост на гръцка компания. Това съобщават гръцките медии, като..

публикувано на 13.09.24 в 13:47
Глаевн комисар Александър Джартов

Пожарната отчете изключително трудни летни месеци – много пожари и бедствия

Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов отчете изключително трудни летни месеци, изпълнени с много пожари и бедствия.   При отбелязването на професионалния празник на пожарникарите - 14 септември, Джартов посочи, че това е краят на едно..

публикувано на 13.09.24 в 13:40
Сергей Шойгу

Шойгу се срещна с Ким Чен-Ун

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу се срещна в Северна Корея с лидера Ким Чен-Ун, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции. Шойгу, който беше министър на отбраната на Русия до месец май пристига в Северна..

публикувано на 13.09.24 в 13:38