Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме 24 май

| обновено на 24.05.21 в 08:21
Снимка: БГНЕС

С богата програма от концерти, „Парад на буквите“ и художествени инсталации ще бъде отбелязан днешният 24 май в столицата - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София без официална церемония с речи, но с официална програма, между 9.00 и 11.00 ч. 24 май ще бъде отбелязан пред Националната библиотека с участието на детски и училищни състави. В 9.30 ч. се очаква държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и министри от кабинета да положат цветя пред паметника на светите братя. Балони с българските букви ще бъдат пуснати в небето.

В 10.30 от площад „Славейков" ще започне „Парад на буквите", организиран за втора поредна година от сдружение „Азбукари". Шествието ще мине по столичните улици „Раковски" и „Оборище", паметника на Васил Левски и ще завърши в парка Заимов.

От 12.00 ч. пред Народния театър започва празничен концерт, организиран от софийското Регионално управление на образованието, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на пл. „Славейков" чрез специална инсталация „Звукът на българската литература", Хората ще чуят текстове на класици, записани с гласовете на Юлиан Вергов, Койна Русева, Георги Господинов.

Гражданската инициатива „Съборна", чиято цел е да превърне едноименната улица и площад „Света неделя" в културно средище организира литературно четене с участието на писателите Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и Петър Чухов.

В празничния 24 май с вход свободен ще работят парк-музеят „Врана", Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, галерия-музей „Дечко Узунов" и галерия „Васка Емануилова“. Безплатно ще влизат посетителите и в Зоологическа градина.

С химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени!" пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Националната хуманитарна гимназия, започва празникът в Благоевград. В двора на историческото училище се събират бивши възпитаници, някои от които завършили гимназията преди повече от 70 години.

Ученическо празнично шествие, предвождано от духовия оркестър на читалище „Никола Вапцаров", ще премине по централната улица от съдебната палата до площад „Македония". Деца от различни певчески и танцови формации и артистите от ансамбъл „Пирин" ще вземат участие в обедния празничен концерт, а гост-изпълнители вечерта са Графа и Васил Найденов. В навечерието на 24 май, който е и празник на Благоевград, общината връчи грамоти на най-изявените учители и дейци на културата за принос в образованието, науката и духовното развитие на града.

Във Враца 24 май ще бъде отбелязан с тържество пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Още преди Освобождението църковният празник на светите братя е отбелязван и като ден на просветата. За 24 май пред паметника на Кирил и Методий ще има тържество, ще бъде отслужен водосвет от врачанския митрополит Григорий. Традиционно за празника врачани отрупват паметника с цветя на признателност.

С „Караул на паметта“ ще отбележат празника учители и ученици в Добрич. В празничната програма е предвидено и поднасяне на цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий, връчване на грамоти и плакети на училища и детски градини, които имат юбилей, както и на 32-ма педагози. Заради противоепидемичните мерки празничното шествие за втора година няма да бъде проведено.

В Ловеч на тържествена церемония пред  катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат връчени  ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието, учители и ученици. Преди това в храма ще бъде отслужен и молебен по повод празника.

С барелеф „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат отличени учители в четири категории, а изявени ученици ще получат плакети с лика на светите братя. По традиция ще бъде представен и парад на училищните знамена, музикални изпълнения и рецитации.

Общинският духов оркестър ще изпълни химна на българската просвета и култура „Върви народе възродени“, чиято музика по стихотворението на Стоян Михайловски „Химн на светите братя Кирил и Методий“ написва учителят Панайот Пипков в час по музика в ловешкото училище „Йосиф Първи“ преди 120 години.

В Пазарджик ще се проведе празнично шествие, което ще започне в 10.30 от читалище „Виделина“ и ще премине през бул. „България“ до паметника на „Светите Кирил и Методий“. Там ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11.00 ч. на площад „Константин Величков“ ще започне празничен концерт, с участието на състави от Общинския детски комплекс.

В Пловдив денят ще започне с празнична литургия в храма, носещ името на Светите равноапостоли. Традиционното шествие за 24 май ще премине по централната пешеходна улица, а в концерта след това ще се включат над 150 деца и ученици от хорови  формации и състави. В началото на празничната програма всички ще изпеят заедно химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени".

Плевен отбелязва празника с тържествено ученическо шествие и Празник на книгата. В най-старото читалище „Съгласие 1869" е подредена изложба с уникални издания на старопечатни книги, някои от които са единствен екземпляр у нас. 

Пред Двореца на културата в Перник вицепрезидентът ще отбележи празника заедно с жителите и гостите на града. По-късно в Централния военен клуб държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на народните читалища.

В Шумен общоградското тържество започва в 10.00 ч. на откритата сцена на площад „Кристал“ с награждаване на първенците от „Випуск 2021“.13 изявени зрелостници ще получат от кмета Любомир Христов диплом и медал с лента в цветовете на знамето на града.

В 11.00 ч. ще бъдат връчени наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2020 година. Ще бъдат отличени учители, ученици, студенти и изявени дейци. В празничната програма ще участват деца от II ОУ „Д-р Петър Берон“, хор „Бодра песен“ и детският танцов ансамбъл „Веселяче“. Вечерта от 19.00 ч. в зала „Арена Шумен“ ще бъде представен спектакълът „Тайната Българе“. Хореографът Христо Димитров, който е и почетен гражданин на Шумен, ще представи седем неразказани истории.

В Ямбол празникът ще бъде отбелязан с благодарствен молебен и празнична програма. Заради противоепидемичните мерки традиционното шествие е отменено и тази година. За пръв път химнът на Светите братя ще бъде изпълнен от всички вокални състави и хорови школи в община Ямбол. Освен певческите формации на гостите и жителите на града, които ще присъстват на отбелязването на празника в 10.00 часа пред народно читалище „Съгласие”, ще бъдат раздадени песнопойки с оригиналния текст на химна. След благодарствения молебен, отслужен от архиерейския наместник архимандрит Димитрий, ще бъдат връчени наградите за 24 май на изтъкнати просветни дейци и дългогодишни преподаватели.

Празникът ще бъде официално честван и в общините Елхово, Болярово, Тунджа и Стралджа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42