Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге, при която през август 2018 година загинаха 20 души, а други десет бяха ранени. 

Апелативните съдии Снежана Душкова, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова са отменили решението на Софийския окръжен съд, който преди  месец даде ход на делото по същество.

Магистратите са уважили искането на адвокатите на шестимата подсъдими делото да бъде прекратено заради допуснати съществени процесуални нарушения, съобщават от съда.

Разследването на катастрофата продължи над две години и половина като сред изпратени на съд бяха шофьорът на катастрофиралия автобус, изпълнителният директор на “Трейс София” и техническият ръководител на ремонта.

Обвинения получиха и двама бивши директори на Пътната агенция - Светослав Глосов и Дончо Атанасов.

Обвинителният акт и срещу тях беше върнат на прокуратурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. В 17.00 часа изтече крайният срок, в който..

публикувано на 20.09.24 в 17:29
Християн Мицкоски

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заради споровете на Скопие със София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя вчера, че изявлението..

публикувано на 20.09.24 в 17:03

Започва Фестивалът на сливата и сливовата ракия в Троян

Тази вечер в Троян се открива Фестивалът на сливата и сливовата ракия.  С празнично шествие участниците ще преминат по централната улица на града, а  БНР е медиен партньор. Това е  31 - вото му издание.  Журналистът Генади Маринов, който по онова време е рабитил в Музея на художествените занаяти, разказа как се е зародила идеята за..

публикувано на 20.09.24 в 16:50
Израелски F-35

Израел е провел въздушен удар по Бейрут

Израелската армия съобщи, че е извършила целенасочен въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според източници от сигурността в Ливан, цитирани от Ройтерс, ударът е бил близо до ключови съоръжения на "Хизбула" в южните предградия на града. Това представлява рязка ескалация на конфликтът, отбелязва агенцията. Свидетели са чули експлозия в..

публикувано на 20.09.24 в 16:38
Иван Лечев

Музикален дуел: "Акага" срещу "Обичайните заподозрени"

Уникален музикален дуел предстои утре в рамките на фестивала "Аз съм София". Битката ще е между две групи, общото между които е енергията да събират публиката и да забавляват - "Акага" и "Обичайните заподозрени".  Пред БНР и предаването "Хоризонт за вас" музикантът Иван Лечев анонсира: ""Акага" ще изсвирят някои от нашите парчета, ние ще..

публикувано на 20.09.24 в 16:22

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен съд, заради което беше спряно делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03