Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът подари на папата триптих от Тревненската школа

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава подари на главата на Римокатолическата църква триптих от Тревненската школа от 19 век, върху която е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома. 

Това е третата аудиенция на президента Румен Радев при папа Франциск във Ватикана. Тази сутрин двамата имаха среща на четири очи в Папската библиотека на апостолическия дворец. Папа Франциск е отправил послание за здраве и благоденствие към България и българския народ, а президента Румен Радев е получил достъп до библиотеката на Ватикана и до ръкописа на документа, открит през 70-те години на миналия век, в който се споменава за историята на Петър Богдан Бакшич, авторът на най-старата история на България, създадена преди повече от 350 години. Ръкописът е открит преди няколко години в библиотеката в Модена. Президентът очаква този труд да дойде и в България, с което се е ангажирал и папа Франциск:

"Посланието на папата към българския народ е за здраве, за благополучие, за просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече. Ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения. Теса започнали още по времето на княз Борис при покръстването на българите - IX век и това, което става през последните десетилетия всяка година на 24 май да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво е наистина важен знак. Важен знак за признание към България, не само за делото на братята Кирил и Методий. Важен знак за ролята и мястото на България в световното културно пространство, в днешния съвременен свят и мога да ви кажа, че папа Франциск е много навътре в съвременните процеси. Той живее с тях, той взема активно отношение по всички съвременни проблеми".

Президентът коментира и смяната на председателя на ДАНС:

"Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа и с дейност, но виждате какъв проблем се отваря за България и се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Затова ние стигнахме дотук, затова нямаме никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Затова как те самите признават, години наред чужди шпиони действат из Българи и много други неща. Това е затваряне на очите за огромни нарушения, затваряне на очите за огромни корупционни скандали без никакво действие", допълни държавният глава Румен Радев 

Президентът на България Румен Радев и папа Франциск

Знаел ли президентът Румен Радев за това, че служебният вицепремиер и МВР министър Бойко Рашков няма достъп до класифицирана информация.

"Не ми е докладвано. По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация".

Визитата в Рим минава под знака на отношенията ни с Република Северна Македония. На 26 май 2021 година Румен Радев и Стево Пендаровски пътуваха заедно до италианската столица в един самолет, а днес ще почетат заедно делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре". Българският президент отново коментира, че София и Скопие трябва да решат проблемите помежду си с директен диалог без да търсят посредници.

"Нямаме нужда от никакви посредници, никой не познава по-добре нашата история от самите нас. Аз това съм го заявявал многократно. Вчера имахме задълбочен разговор с президента Пендаровски. От нас зависи. Зависи от един откровен конструктивен диалог със София, базиран на историческите документи на първоизточниците. Комисията ще работи за историята. Най-важното е ние на високо политическо ниво да направим необходимите стъпки. Пак ще потвърдя, тези стъпки не минават през другите европейски столици и оттам да бъде оказан натиск върху България, в никакъв случай. Вярната стъпка е една - в София за двустранен диалог". 

Днес държавният глава ще посети знакови места, свързани с делото на Кирил и Методий.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сирийски войници и цивилни инспектират мястото на въздушен удар, насочен към превозно средство в квартал Ал-Мазех в Дамаск, Сирия, 21 октомври 2024 г. Най-малко двама души са убити, а други трима са били ранени при израелския въздушен удар, според сирийската агенция SANA, която цитира военни източници.

Израелски удар в Дамаск, според израелската армия е убит високопоставен член на "Хизбула"

Трезор на "Хизбула", в който са съхранявани злато и пари в брой на обща стойност милиони долари, е бил поразен от израелската армия, обяви командването ѝ тази вечер. Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула" Израел атакува клонове на свързана с "Хизбула" ливанска банка Израел е нанесъл близо 300 удара по..

публикувано на 21.10.24 в 22:18

Още 4 заседания до края на годината по делото за фалиралата "Дупнишка популярна каса"

Окръжният съд в Кюстендил насрочи за ноември и декември още 4 заседания по делото за фалиралата през 2013 година "Дупнишка популярна каса".  Процесът мина през сложни обрати и перипетии, беше спиран и подновяван. Прокуратурата е залята от жалби на вложители в "Дупнишката популярна каса", която от месец е затворена Документите от разследването..

публикувано на 21.10.24 в 21:56
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е възникнал пожар в съседен имот, обитаван от 62-годишен местен жител, който живее сам. Огънят е унищожил..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44