Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен протест поиска оставката на словенския премиер

Хиляди словенци взеха участие в митинга.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди словенци излязоха на демонстрация в столицата Любляна вчера с искане за оставката на премиера-консерватор Янез Янша. Според различни източници в митинга са участвали между 20 и 40 хиляди души.

Демонстрантите издигнаха лозунги за предсрочни избори. Редовните трябва да се проведат догодина. Протести срещу управлението се провеждат от няколко месеца, но снощният беше най-многолюден, отбелязва агенция Ройтерс. Събралите се обвиниха правителството в корупция, натиск срещу медиите и потискане на граждански свободи.

„Народът е обединен в искането си за предсрочни избори. Хората протестират срещу правителството на страха на Янез Янша. Той злоупотребява с властта си и иска да превърне демокрацията в диктатура“, каза Теа Ярче, профсъюзен лидер, която е сред организаторите на протеста.

62-годишният Янез Янша е премиер на Словения от февруари миналата година. Преди това два пъти е заемал този пост, като през 2013-а беше принуден да се оттегли заради корупционен скандал. Той споделя гледната точка на унгарския си колега Виктор Орбан за стриктен контрол на мигрантския поток по границите.

В Туитър Янша определи митинга с искане за оставката му като антисловенски и допълни, че е бил в нарушение на мерките срещу пандемията.

Янез Янша



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството на Словения оцеля при вот на недоверие

Словенското правителство оцеля при вот на недоверие в парламента снощи, предаде Ройтерс. 40 депутати от 90-членния еднокамарен парламент подкрепиха вота, внесен от лявата опозиция. Пет формации бяха поискали оставката на коалиционното..

публикувано на 16.02.21 в 01:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Мундров: Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

"Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване" , заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров след края на процедурата по доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. Тя беше извършена от ЦИК в присъствието на..

публикувано на 11.10.24 в 22:00
Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Турция и Сърбия..

публикувано на 11.10.24 в 20:41

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция в района на Елин Пелин

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция срещу нарушенията на изборното законодателство и битовата престъпност в района на Елин Пелин, съобщават от Областната дирекция на МВР-София. Общо 42 лица и 39 моторни превозни средства..

публикувано на 11.10.24 в 20:35
Масуд Пезешкиан и Владимир Путин

Иран и Русия ще подпишат договор за стратегическо сътрудничество този месец

Иран и Русия ще подпишат договор за стратегическо сътрудничество този месец. Надежда за това изрази иранският президент Масуд Пезешкиан пред руския си колега Владимир Путин. Двамата лидери се срещнаха по време на международен форум в..

публикувано на 11.10.24 в 20:29
Атанас Величков

Атанас Величков: България е нужният враг на македонската държавна идеология

България е нужният враг на македонската държавна идеология . Това заяви пред БНР Атанас Величков, главен редактор на македонския сайт "Трибуна". Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания На 11..

публикувано на 11.10.24 в 20:15

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков - вокалист и автор на много от песните на "Щурците". Това е станало след инцидент във врачанското село Селановци, където е трябвало да се състои концерт на "Фондацията". При..

публикувано на 11.10.24 в 19:55

Румен Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след..

публикувано на 11.10.24 в 19:47