Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната сезира прокуратурата за нарушения в обществени поръчки

| обновено на 03.06.21 в 18:40
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че прокуратурата е сезирана за нарушения при обществени поръчки във ведомството.

Той посочи също, че ще търси отговорност от служителите на „Военна полиция“ по случая на влизането на американски военни в частна собственост до летище Чешнегирово.

„Има двама отговорни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали за мен е наистина е скандално – това тепърва се проверява вече от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на отбраната. Аз смятам, че отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания“, каза служебният министър на отбраната.

Министърът на отбраната съобщи за инцидент с курсанти от Националния военен университет във Велико Търново, тренирали парашутни скокове на летище Чешнегирово.

Единият е в реанимацията на болница „Свети Георги” в Пловдив. Старши сержант Пресиян Първанов от военния университет във Велико Търново е претърпял животоспасяваща операция заради тежка черепно-мозъчна травма. Мъжът е пострадал, след като е трябвало да помогне на заплетен в клоните на дърво парашутист.

Служебният министър Георги Панайотов уточни, че "клон на дърво е ударил момчето и той е получил тежка черепно-мозъчна травма":

"Опериран е в Пловдив, защото не е било възможно неговото транспортиране във ВМА-София".

От министерството уточниха, че друг парашутист е с фрактура на десния крак. Той се е сблъскал при скок в свой колега. Военнослужещият е транспортиран до ВМА София.

Георги Панайотов каза, че е дал на прокуратурата и на Държавната финансова инспекция направени поръчки в периода 2018-2019 г. Близо 90% от сделките са били осъществяване директно, без търг, имало е и 100% предварително заплащане.

„Което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с публични средства“, каза министърът.

В някои от договорите не са били залагани срокове за откриване на строителна площадка. Сред направените поръчки има такива за ремонт на „Граф Игнатиево“ – базата, където се очаква да бъдат настанени новите Ф-16.

Министърът на отбраната каза, че в момента продължава изпълнението на договорите за доставката на новите изтребители и новите кораби.

Панайотов допълни, че корабите са  купени, но без боеприпаси. Това би струвало между 500 милиона и един милиард лева.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че няма как да се планира купуване на боеприпаси, преди да е ясна конфигурацията на двата кораба.  

„Започват да се изготвят технически спецификации. До получаването на първия кораб през 2025 г. през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно“.

Министър Панайотов допълни, че няма решение машините по проекта за Сухопътни войски да се правят в „ТЕРЕМ“. Подобно предложение беше направено в края на мандата на предишното правителство. Служебният министър каза, че е говорил с една от фирмите, която спечели спрения вече търг. И обясни че причината за по-високите цени и на двете компании са били зарази „променяни 7 път изискванията от наша страна“.

„Близо 90 спецификации са видоизменени. Договорът е съдържал клауза за преждевременно прекратяване от наша страна, което ги е накарало да сложат т.нар. буфери“, каза Панайотов.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Добромир Видев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво задържа един индиец повече от 30 години в България?

Нирадж Кумар е роден в индийския град Бомбай, днешен Мумбай. Поради икономически причини родителите му се преместват в градчето Коимбатур (Coimbatorе) в южната част на Индия. Коимбатур е известено с леярната за производство на метали и автомобилната промишленост. В индийския Манчестър, както е познато селището сред индийците, се произвежда..

публикувано на 07.07.24 в 15:22

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Снимката е илюстративна, архив.

Челен сблъсък на тир и лека кола на пътя Плевен – Ловеч, 2 жени са тежко пострадали

Две жени са пострадали тежко при катастрофа, станала тази сутрин на пътя Плевен – Ловеч.  "Челен сблъсък между тир и лек автомобил. С опасност за живота са пътнички от лекия автомобил - жена на 52 години и жена на 28 години, в критично състояние са", обясни  Марияна Цветкова, говорител  Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в  Плевен. Участък от..

публикувано на 07.07.24 в 15:08

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Медицинският хеликоптер с мисия за спасяване на пострадал в планината

Медицинският хеликоптер е изпълнил успешно първата си планинска акция, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Днес, след подаден сигнал от Планинската спасителна служба, капитаните Огнян Янков и Велин Андреев са изпълнили полети за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият е транспортиран до Университетската..

публикувано на 07.07.24 в 14:09

Рекордна избирателна активност на вота във Франция

Рекордна избирателна активност на втория тур на парламентарните избори във Франция. Към 12 часа местно време 26,63% от французите са отишли до урните. Подобен интерес към гласуването е имало последно във Франция през 1981 г. Вотът, определян от анализатори като исторически, може да доведе на власт крайната десница в лицето на партията..

публикувано на 07.07.24 в 13:55
 Евтим Милошев

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места .  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 13:42