Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Герит Курц: Рано е да се каже защо сега Франция замразява мисията в Мали

Сахел не представлява конкретна терористична заплаха за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Все още е рано да се каже защо Франция избра точно този момент да замрази мисията си в Мали. Така или иначе военните продължават да диктуват играта, както ясно показа "пучът по време на пуч", ако използвам описанието на френския президент Макрон. По всичко личи, че никой в Мали не може да се противопостави на армията - Конституционният съд легитимира Гойта като президент на страната"Коментарът пред БНР е на д-р Герит Курц от програмата за анализи на политическите процеси в Африка на германското дружество за външна политика. 

Миграционен натиск и терористичен риск от Африка - за тези опасности от години предупреждава френският президент Еманюел Макрон. Миналият месец трябваше да се превърне в триумфален за френската политика в Африка. Но малко след като Макрон събра африкански и световни лидери на среща на върха в Париж, за да обсъдят "нова сделка" за съседния ни континент, "безкрайната война на Франция" отново напомни за себе си - в Мали бе извършен "преврат по време на преврат", както го описа Макрон

Страната е от ключово значение за амбициозната френска антитерористична операция в Сахел. А Сахел - зоната, която се простира от бреговете на Атлантическия океан до Африканския рог, между пустинята Сахара на север и по-плодородните земи на юг, се превръща във все по-важна част от Африка за Европа като източник на миграция. 

В западноафриканската страна от осем години действа мисия на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност. А Франция е разположила над 5000 войници. Заради втория преврат в рамките на по-малко от година правителството в Париж обяви, че замразява за неопределено време двустранната си мисия в Мали.

Основателни ли са опасенията на Европа, че пучистите в Мали, обучени до голяма степен в рамките на европейската мисия там, поддържат тесни връзки с ислямистки организации, както предупреди френският президент Макрон?

Не, не смятам. Ислямистката заплаха идва по-скоро от страна на паравоенните формирования под влиянието на "Ал Кайда" и "Ислямска държава". По-голямата опасност е, че докато политиците и военните в Бамако се карат, страда населението и така се задълбочава общественият конфликт в страната.

Какво е бъдещето на обучителната мисия на ЕС, особено след решението на Франция временно да замрази своите действия там?

Франция замразява двустранната мисия с Мали, съвместната дейност на френските военни с армията на Мали. Европейската мисия - засега - не е засегната от това решение на Париж. Но не е изключено Европейският съюз да преосмисли поведението си. След преврата миналата година ЕС временно спря мисията си и ако сега не го направи, това също ще е някакъв знак

Дестабилизирането на Мали може да се прехвърли върху останалите страни в Западна Африка. Какви последствия за зоната Сахел очаквате, ако ЕС прекрати мисията си, особено в контекста на нарастващия миграционен натиск по южната морска граница в Средиземно море?

Повтарянето на мантрата, че Европа е застрашена от африкански тероризъм и миграционна вълна - нещо, което особено френският президент Еманюел Макрон обича да казва - води до грешни политически решения. Защото, подчинявайки се на тази мантра, европейците правят компромиса да си сътрудничат с правителства в Африка, които не служат на народа си. А именно това е причината за недоволството на хората и нестабилността в региона. За мен за момента Сахел не представлява конкретна терористична заплаха за Европа. Тази опасност се преувеличава и води до едностранна късогледа политика. Много по-продуктивно би било да се гарантира сигурността на населението.

Говорите за сигурност и стабилност. След осем години обучение от страна на международните сили армията на Мали продължава да не е в състояние да гарантира сигурността на населението си. Ситуацията много напомня на Афганистан. Как може европейската мисия да стане по-ефективна?

Наистина е голямо предизвикателството да се обучи армията на Мали до степен да се грижи самостоятелно за вътрешната сигурност в страната. Резултатът от мисията на ЕС е повече от скромен. Според мен мисията трябва да работи много по-тясно с политиците в Мали за напредък в структурните реформи. Там е силата на Европа.

В Европа Франция е водещата сила в политиката към Африка, това има своите исторически корени. Ако френският президент Макрон се провали в Мали, как ще му се отрази това една година преди президентските избори във Франция?

Макрон е под силен вътрешен натиск - крайната десница в лицето на Марин льо Пен е плътно по петите му. В този контекст трябва да разглеждаме и решението му да замрази мисията в Мали, като заяви, че при никакви условия няма да работи с правителство в Бамако, което поддържа контакти с ислямисти. Ако ситуацията в Мали се усложни допълнително, това със сигурност ще бъде вятър в платната на Марин льо Пен

Интервюто с Герит Курц можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40