Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин подписа закона за оттеглянето от "Открито небе"

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа закона за оттеглянето на страната от Договора "Открито небе", съобщи РИА Новости. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.
Договорът "Открито небе"  беше една от мерките по укрепване на доверие в Европа след Студената война: той позволи на 34 държави-членки да събират открито информация за военните сили и дейности на останалите страни по договора, отбелязва РИА Новости.
През май миналата година САЩ стартираха процедура на прекратяване на договора, която приключи на 22 ноември. През януари 2021 г. Москва също обяви, че ще излезе от "Открито небе". На 19 май Държавната дума подкрепи проекта за оттегляне, а на 2 юни той беше одобрен и от горната камара на парламента.
В края на май Съединените щати обявиха, че определено напускат Договора, позовавайки се на „руските нарушения“. Външното министерство в Москва нарече твърденията неоснователни, а ситуацията със споразумението - лош знак, припомня РИА Новости.
33 държави остават страни по Договора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ казаха на Русия, че няма да се върнат в договора „Открито небе“

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Русия, че няма да се върне в ключов договор за контрол на въоръженията. Това става въпреки подготовката за среща между лидерите на двете държави идния месец, предаде Асошиейтед прес...

публикувано на 28.05.21 в 08:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на духовната музика в Габрово

Днес в Габрово започва двадесет и второто издание на Празника на духовната музика. Две са концертните вечери в рамките на фестивала, който се провежда в навечерието на духовния празник на Габрово – 14 октомври – деня на Света Петка Българска...

публикувано на 12.10.24 в 08:14

За една година сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета,..

публикувано на 12.10.24 в 07:54

Жертвите на урагана "Милтън" в САЩ станаха 17

Седемнайсет станаха вече жертвите на урагана "Милтън" в Съединените щати, след като полицията откри тялото на възрастен мъж. Все още без електричество продължават да са над 2 милиона домакинства във Флорида. Около 30 процента от бензиностанциите в щата..

публикувано на 12.10.24 в 07:46
Училище

Стотици деца от Ямбол играха гимнастика с Енчо Керязов

Стотици деца от най-голямото училище в Ямболска област- "Любен Каравелов",  играха сутрешна гимнастика със световноизвестния акробат Енчо Керязов, който пета година е заместник кмет на Ямбол.  Негова е инициативата "Играй гимнастика- Бъди..

публикувано на 12.10.24 в 07:45
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна до края годината. По думите му това трябва да бъде сигнал за руския президент Владимир Путин, че Западът няма да спре подкрепата си за Киев.  Шолц обяви нов германски пакет..

публикувано на 12.10.24 в 07:43
Билборд със снимка на покойния лидер на

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел. Снощи два дрона, изпратени от ливанска територия, навлязоха над Израел. Редица държави осъдиха израелските атаки срещу мироопазващи сили на ООН..

публикувано на 12.10.24 в 07:40

Възстановка на производството на тютюн в Ардино

Традиционен за Родопите поминък оживява в музейна експозиция.  В Ардино се подготвят да възстановят производството на тютюн, но вече като атракция за туристите.  До преди години тази земеделска култура е давала работа на хиляди местни жители, а днес..

публикувано на 12.10.24 в 07:20