Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Автомагистрали" ЕАД е с ново ръководство

| обновено на 08.06.21 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова освободи ръководството на дружеството „Автомагистрали“. Като причина се посочва извършена проверка и констатирани в доклада на Сметната палата нередности, съобщават от ведомството.

За нередности в дейността на дружеството сигнализира Комисията по ревизия на управлението в последните 10 години в предишния парламент, а преди седмица Виолета Комитова обяви, че проверка на ведомството е установила, че 25 фирми-подизпълнители са получили авансово близо 200 милиона лева от „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа, без да е налице разрешение за строеж, като е реализиран само един обект.

Последва доклада на Сметната палата, в който се посочва, че дружеството е сключвало договори с трети лица за изпълнение на дейности, възлагани по облекчен ред за близо 4 милиарда лева. Договорите с подизпълнителите са били с големи авансови вноски, често преди да се получи конкретно задание от възложителя на основния договор. По случая се самосезира и Софийската градска прокуратура.

Като причина за смяна на ръководството на "Автомагистрали" от министерството изтъкват още и съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс. В новия Борд на директорите на държавното дружество са назначени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова. Досега Вълков се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор. Бил е изпълнителен директор на „Автомагистрали“ в периода 2017-2018 година.

Иван Станчев е бил ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ в държавната компания, а Десислава Христова е била член на Съвета на директорите на дружеството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44