Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дълбоките води на спора за джаз фестивала в Банско

Наследниците на създателя на музикалното събитие са изолирани от организацията на поредното издание

Снимка: Международен джаз фестивал - Банско

Спорът за правата и организацията на Международния джаз фестивал в Банско продължава. Наследниците на създателя и дългогодишен организатор на фестивала д-р Емил Илиев, които са носители на правата, се считат за отстранени от планирането на събитията на мащабния музикален форум.

Това категорично е кражба на интелектуална собственост“, каза пред БНР Татяна Илиева, управител на “Международен джаз фестивал Банско - Емил Илиев”.

„Този фестивал е създаден от моя съпруг и като интелектуална собственост след неговата кончина остава на нас, наследниците.“

Още от 28 януари, след първата официална среща с представители на Община Банско, включително с кмета Иван Кадев, наследниците получават уверения, че ще поемат и продължат организацията на 24-ото издание на фестивала. През март позицията на Общината се променя и заявяват категорично на Татяна Илиева, че те поемат цялостната организация. 

На 11 май обаче внезапно настъпва нов обрат – в писмо кметът Кадев съобщава, че предоставя организацията на фирмата на Илиева. Тя отговаря, че това може да се случи при условие, че в срок от два работни дни ръководството на Общината оттегли от Патентното ведомство заявката за получаване на търговска марка.

„Второто условие беше да подпишем поне тригодишен договор, за да можем да бъдем сигурни“, посочи Илиева в предаването „Преди всички“.

Татяна Илиева, Асен Велинов, Екатерина Карагяурова, Борис Янев

След като в срок Татяна Илиева предоставила поисканите от Община Банско проектобюджет и програма за провеждането на фестивала, тя не е получила отговор.

„До момента, 8 юни, аз реално нямам в писмен вид никакъв официален отговор от ръководството на Община Банско, че организацията на този фестивал е възложена на други лица.“

До момента покойният вече създател на фестивала Емил Илиев е имал изключително коректни отношения с Община Банско, допълни още съпругата му.

Международният джаз фестивал е една емблема за град Банско и за този регион, но единствената роля на Общината до момента е била да бъде основен спонсор и да предоставя площад „Никола Вапцаров“ за организацията и провеждането на фестивала“, отбеляза Татяна Илиева.

В момента от Община Банско вече канят изпълнители за фестивала, а екипът на Илиева е изолиран, стана ясно от казаното.

Повече по този спор чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32